Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Užarena atmosfera nakon plasmana Maroka na Mundijal: Historijski uspjeh arapskih zemalja (VIDEO)

Preuzmite sliku

Fudbalske reprezentacije Maroka i Tunisa izborile su plasman na Svjetsko prvenstvo. S obzirom na raniji plasman Egipta i Saudijske Arabije, po prvi put će četiri zemlje iz arapskog svijeta nastupiti na Mundijalu.

Maroko je sa 2:0 pobijedio Obalu Slonovače za prvo mjesto u grupi C. Bez primljenog gola u šest odigranih utakmica, Maroko se poslije 1998. godine vraća na Svjetsko prvenstvo.

Tunis nije uspio da slomi otpor Libije, ali je i konačnih 0:0 bilo dovoljno Tunisu da se poslije 2006. godine nađe na Mundijalu.

Ludnica u Egiptu nakon plasmana u Rusiju je posebna priča. Slavilo se na ulicama širom zemlje, a kako i ne bi kad su Faraoni uspjeli da poslije 28 godina izbore učešće na Svjetskom prvenstvu. Egipat se kvalifikovao kroz afričku grupu, dok je Saudijska Arabija učinila to kroz azijsku grupu.

Pored četiri navedene zemlje, plasman je obezbjedila reprezentacija Irana. Žrijeb koji će biti održan 1. decembra mogao bi da spoji Iran i Saudijsku Arabiju, dok tenzije između dvije zemlje sve više rastu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje