Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Utaja poreza: Ronaldo sa osmijehom prihvatio uslovnu kaznu od 2 godine zatvora

Preuzmite sliku

Cristiano Ronaldo pojavio se jutros na sudu u Madridu. Osuđen je zbog utaje poreza iz doba kada je nosio dres kraljevskog kluba. Dobio je uslovnu kaznu zatvora i mora platiti 18,8 miliona eura.

Sa smiješkom na licu, bez imalo nerviranja je Cristiano Ronaldo prihvatio kaznu koju mu je dodijelio sud u Madridu zbog utaje poreza.

Cristiano Ronaldo je riješio porezni spor sa španskim trezorom prihvatanjem zatvorske kazne od dvije godine i već je platio kaznu od 18,8 miliona eura, navedeno je Španskom mediju “El Mundo“.

Juventus će i dalje morati da plati procenjenih 4.6 miliona eura vlastima, prije nego što se slučaj riješi.

Ono što je interesenatno da on neće ni provoditi vrijeme u zatvoru, bez obzira na to što je prihvatio kaznu od dvije godine, jer se kazne u Španiji manja od dvije godine mogu izdržavati na probnom radu. Uobičajena praksa je da se nogometaši na najvišem nivou u Španiji, koji su uhvaćeni u poreznim olujama, osude na maksimalnu moguću kaznu, što ne znači da moraju služiti u stvarnom zatvoru, kao što je to bio slučaj sa Javierom Mascheranom.

Lionelu Mesiju je 2016. godine izrečena i 21-mjesečna zatvorska kazna zbog utaje poreza, iako je to smanjeno na samo novčanu kaznu nakon žalbe Mesijevih advokata.

Ronaldov porezni spor nastao je kada su španjolske vlasti optužile Ronalda da nije platio 12,8 miliona dolara poreza na svoja prava na imidž između 2011. i 2014. za vrijeme boravka u Real Madridu. On je prema optužnici novac od marketinga uplaćivao na off – shore račune koje je imao u Irskoj i Djevičanskim otocima te tako izbjegao plaćanje poreza u Španjolskoj.

Tužilac za privredne zločine u Madridu navodno je otkrio da je Ronaldo “dobrovoljno” i “svjesno” izbjegao platiti porez na zaradu za prava na imidž. (Tuzlanski.ba)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,