Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ukrajinske legende pisale Zmajevima: Vjerujemo da je odluka o odigravanju prijateljskog meča greška

Preuzmite sliku

Legendarni ukrajinski fudbalski igrači i treneri uputili su poruku Zmajevima i trenerima Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine  povodom odigravanja prijateljske utakmice.

Podsjećaju da je posljednja utakmica između Ukrajine i BiH odigrana 16. novembra 2021. godine i da im je ona sjećanje na život u miru.

“Nakon svega, ta utakmica je bila posljednja prije invazije Rusije na teritoriju naše zemlje, koja je počela 24. februara 2022. godine. Za više od šest mjeseci, ukrajinski timovi, uključujući i nacionalnu selekciju, nisu imali priliku odigrati nijednu utakmicu u svojoj zemlji. I to zbog ruske agresije”, kazali su u pismu koje je objavljeno na stranici Nogometnog saveza Ukrajine i dodali:

“Zahvalni smo BiH što je prihvatila neke od njih. Deseci hiljada onih koji su ostali ili nisu mogli otići su ubijeni ili ranjeni. Hiljade ljudi su mučeni na teritoriji Ukrajine koji je okupirala Rusija. Cijela teritorija Ukrajine je pod konstantnim raketnim napadima Rusije, djeca i civili umiru svaki dan, i žestoke borbe se vode”, stoji u poruci.

Ističu da se bore za budućnost cijelog demkratskog i civilizovanog svijeta, kojem i BiH pripada.

“Prema tome, bili smo neugodno iznenađeni i rastuženi viješću da je nakon ovakvih tragičnih događaja koji su se dogodili u Ukrajini, vaš tim je odlučio da odigra prijateljsku utakmicu 19. novembra sa nacionalnom selekcijom Rusije, nacionalnim timom agresorske zemlje. Vjerujemo da je odluka o odigravanju prijateljskog meča sa agresorskom zemljom greška koja se još uvijek može ispraviti. Pozivamo vas da odbijete učestvovati u fudbalskoj utakmici sa Rusijom! Odbijte radi zaustavljanja vojne agresije na Ukrajinu i zbog budućnosti demokratske Evrope”, ističu fudbalske legende Ukrajine.

Pismo su potpisali Oleg Blokhin, osvajač Zlatne lopte 1975. godine, Ihor Belanov, osvajač Zlatne lopte 1986. godine, Andriy Ševčenko, osvajač Zlatne lopte 2004. godine, Anatoly Demyanenko, učesnik svjetskih prvenstava 1982., 1986. i 1990. godine, Oleksiy Mykhailychenko, olimpijski fudbalski šampion 1988. godine i Oleg Protasov, osvajač UEFA Srebrne kopačke 1986. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,