Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ukinuta zabrana organizovanog odlaska navijača na gostovanja

fukare-1919-sjever
Preuzmite sliku

Komitet za hitnost Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine 14.februara 2014 god. donio je odluku o uvođenju zabrane organizovanog odlaska navijača klubova na gostujuće utakmice.

Zabrana se odnosila na organizovane odlaske i posjete navijača kao i upotrebu i isticanje navijačkih rekvizita gostujuće ekipe, a u cilju izbjegavanja mogućih sukoba i korištenja takmičenja NSBiH i utakmica u mogućem promovisanju okupljanja i manifestovanja nesportskih aktivnosti na i oko stadiona, kao i na maršutama putovanja” danas je Komitet za hitnost Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, donio je odluku kojom se ukida zabrana organizovanog odlaska navijača na gostovanja.

  1. Ukida se odluka Komiteta za hitnost NS/FS BiH broj 02-396-1/14, od 19. 02. 2014. godine i  navijačima klubova BH Telecom Premijer lige se  omogućava organizovani odlazak na gostujuće utakmice od početka sezone 2014/2015.
  2. Nalaže se nadležnim organima i tijelima  NS/FSBiH,  kao i klubovima i pojedincima koji učestvuju u izvođenju takmičenja, da posvete posebnu i dodatnu pažnju u organizaciji  prvenstvenih i kup utakmica na osnovu važećih propisa  i procedura NS/FS BiH.
  3. Nalaže se organima i tijelima NS/FSBiH, kao i zvaničnicima  klubova da poštuju principe međusobnog uvažavanja, sportskog duha, savjesnog i odgovornog  obavljanja poslova i predviđenih zadataka, uz neophodnu međusobnu komunikaciju i saradnju.
  4. Pozivaju se navijači da podrže klubove  u duhu fair-play-a i punog uvažavanja ostalih klubova i navijača, kao i službenih lica NS/FS BIH, bez korištenja nedozvoljenih sredstava i parola, te se upozoravaju da utakmice ne zloupotrebljavaju i ne koriste ih u nesportske svrhe, a posebno za političke i druge nedozvoljene aktivnosti, jer će sve takve aktivnosti i ponašanja biti adekvatno sankcionisane u skladu sa propisima NS/FS BiH.
  5. Upozoravaju se klubovi da blagovremeno preduzmu potrebne radnje u cilju uspostavljanja odgovarajućih odnosa sa navijačima, te održavanja stalnih i kontinuiranih odnosa s njima,  kao i  da iste posebno upozore na mogućnost izricanja sankcija koje nanose štetu klubovima u slučaju nesportskog, nasilnog, nacionalističkog, rasističkog ili bilo kojeg drugog neprihvatljivog i kažnjivog ponašanja.
  6. Mole se nadležni policijski i drugi bezbjedonosni organi da efikasnim djelovanjem podrže aktivnosti NS/FS BiH u funkciji onemogućavanja   nedozvoljenih i neprihvatljivih ponašanja navijača, a  u skladu sa zakonskim ovlastima i definisanim procedurama.
  7. Nadležni organi NS/FSBiH će sa posebnom pažnjom pratiti izvođenje takmičenja, primjenu pravila igre, propozicija, odluka i drugih propisa, kao i sva dešavanja prije, tokom i nakon utakmica, te će shodno  tome bezuslovno poduzmati neophodne mjere, uključujući i mogućnost ponovnog donošenja odluke o zabrani organizovanog odlaska navijača na gostovanja u slučaju potrebe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje