Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

UEFA traži bojkot Irana i Saudijske Arabije dok ne dopuste ženama na utkamice

Preuzmite sliku

Evropska fudbalska federacija traži od zemalja članica da bojkotuju igranje utakmica s klubovima i reprezentacijama iz Irana i Saudijske Arabije dok te države ne dozvole žernama da prisustvuju utkamicama.

Aleksander Ceferin, predsjednik UEFA-e, komentarisao je zaključke sa sastanka izvršnog odbora u svom domu u Ljubljani objašnjavajući preporuku da 55 zemalja prestaju igrati utakmice protiv zemalja “koje ne dopuštaju ženama da uđu na stadione”.

– Znamo da dvije države ne dozvoljavaju muškarcima i ženama da zajedno gledaju utakmice, ne možemo nikoga kazniti, ali to ne znači da moramo šutiti, tako da je naš savjet za 55 zemalja i svim klubovima da osiguraju da njihove ekipe ne igraju u ovim zemljama ili protiv timova iz ovih zemalja u kojima se ne poštuju osnovna prava žena – rekao je on.

Do kontroverze je došlo zbog održavanja italijanskog Superkupa u Džedi, u Saudijskoj Arabiji. Do drugog incidenta je došlo nakon što se žena u Iranu spalila i kasnije umrla nakon što je uhapšena i optužena za pokušaj ulaska, prerušena u muškarca, na utakmicu na stadionu Azadi u Teheranu, prenio je API.

Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e, poslao je istražnu delegaciju Iranu kako bi istražio dogovore o navijačima za prisustvovanje kvalifikacija za Svjetski kup sljedećeg mjeseca protiv Kambodže u glavnom gradu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje