Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

UEFA se izvinila navijačima Liverpoola i Real Madrida

Preuzmite sliku

UEFA je uputila izvinjenje navijačima Liverpoola i Real Madrida zbog haotičnih i uznemirujućih scena koje su se odigrale prije finala Lige prvaka prošle subote.

Utakmica, koju je Madrid dobio rezultatom 1-0, odgođena je za čak 36 minuta nakon što su policajci nasilno zadržavali ljude koji su pokušavali ući na Stade de France u Parizu. Interventna policija koristila je biber sprej i bacila je suzavac na navijače, uključujući žene i djecu.

U saopćenju je UEFA navela: “Nijedan fudbalski navijač ne bi trebao biti doveden u tu situaciju i to se ne smije ponoviti.”

UEFA je zbog ovoga naredila nezavisnu istragu kako bi se identifikovali nedostaci i odgovornosti svih subjekata uključenih u organizaciju finala, a danas je objavila i Projektni zadatak za ovu reviziju.

Nezavisna istraga, koju će voditi dr. Tiago Brandão Rodrigues iz Portugala, ima za cilj razumjeti šta se dogodilo u pripremama za finale i utvrditi koje lekcije treba naučiti kako bi se osiguralo da se radnje i događaji tog događaja ne ponavljaju.

Pregled će nastojati da uspostavi potpunu sliku i vremenski okvir onoga što se dogodilo tokom dana, kako na stadionu tako iu okolini, uključujući ispitivanje dolaska gledalaca na stadion preko različitih pristupnih tačaka.

Također će ispitati sve relevantne operativne planove koji se odnose na sigurnost, mobilnost, prodaju karata, te će ispitati planiranje i spremnost uključenih subjekata za organizaciju finala, uključujući dodatne lokacije kao što su mjesta za sastanke navijača Liverpool FC i Real Madrid CF.

Nezavisna istraga ima za cilj da identifikuje sve probleme ili nedostatke u implementaciji i vođenju operacija i procijeni uloge i odgovornosti svih uključenih subjekata i adekvatnosti njihovog odgovora na događaje, kako bi se dale preporuke o najboljim praksama za budućnost, kako za UEFA-u, tako i za relevantne strane.

Zaključci i preporuke će biti detaljno izloženi u Izvještaju. Istraga će početi odmah i trebalo bi da bude završena u najkraćem mogućem vremenskom okviru potrebnom za izradu sveobuhvatnog pregleda događaja. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,