Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

UEFA potvrdila promjene u formatu Lige prvaka

Preuzmite sliku

Ključni detalji nisu definirani: hoće li i dalje u pretkolima biti podijeljen put prvaka i neprvaka, te do kojeg mjesta će zemlje imati mogućnost dva kluba u pretkolima.

 UEFA je objavila novi format takmičenja Lige prvaka i Evropske lige od 2018. godine.

I desilo se ono čega smo se bojali: manjim je zemljama teži put, velikima se daje više.

Tako će prve četiri zemlje po UEFA-oj tabeli imati direktno četiri kluba u grupnoj fazi Lige prvaka, peta i šesta po dva, a do desetog mjesta po jedan klub direktno.

Promjene će se primjenjivati od sezone 2018./19. Ostaju 32 kluba u grupama Lige prvaka i 48 u Evropskoj ligi, ali mijenja se sustav ulaska i kvalifikacija. Pobjednik Evropske lige ide direktno u grupnu fazu Lige prvaka.

– Četiri najbolje rangirane zemlje imat će četiri predstavnika direktno u grupi.

– Više neće biti presudan koeficijent države nego klupski.

– Uzet će se u obzir i historija toga kluba u takmičenju, i to će donositi bodove, a ne kao sada samo posljednjih pet sezona.

– Znatno će se povećati financijski kolač u oba takmičenja, ali će se više nagrađivati sportski uspjeh, a smanjit će se marketinški pool.

Detalje o sistemu pretkola UEFA još nije donijela, nego će to učiniti do kraja godine. Tako se ne zna bi li žrijeb u pretkolima i dalje bio podijeljen na put za prvake i za neprvake, kao što je sad.

Broj prvaka iz manjih zemalja koji mogu izboriti mjesto u LP smanjit će se s pet na četiri, a potencijalna druga ekipa iz nižih liga imat će vrlo težak put u kvalifikacijama, jer umjesto dosadašnjih pet, samo će dva kluba koji nisu bili prvaci svoje zemlje moći doći do skupine Lige prvaka.

Također, ne zna se hoće li i dalje pobijeđeni u posljednjoj fazi kvalifikacija za LP imati automatsko mjesto u EL.

A još nije definirana ni raspodjela mjesta u pretkolu Lige prvaka. Trenutačno, zemlje do 15. mjesta imaju više od jednog kluba u pretkolima.(goal.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje