Subota, 28. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

UEFA najavila revoluciju: Liga prvaka se možda više neće igrati

Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, u intervju za ZDF objavio je par scenarija o završetku nogometne sezone u Evropi, koju je u prekinula pandemija koronavirusa koja hara kontinentom i svakodnevno odnosi hiljade života.

Slovenac je za njemačku televiziju otvoreno govorio o tome kako će se okončati Liga prvaka i Evropa liga za 2019/20, ali i otkrio da je jedna od opcija da se uopće ne dovrše, nego da za ovu sezonu u njima ne bude konačnog ishoda, a samim tim ni pobjednika, piše Index.hr.

“Razmatramo nekoliko opcija za nastavak i završetak LP-a i EL-a ove sezone: maj, juni, juli… ili da više uopće ne igramo. Ta opcija također je na stolu.

Formirali smo radnu grupu u kojoj su predstavnici UEFA-e, nacionalnih liga i klubova kako bismo zajednički donijeli odluku, ali zadnja riječ bit će na vlastima zemalja, koje će dati ili ne dopuštenje da se igra ovisno o situaciji s koronavirusom u svakoj državi.”

Čeferin je zato odlučio do kada se, bez obzira na sve navedeno, mora završiti prekinuta sezona: “Krajnji rok, nakon kojeg više nema igranja za 2019/20 je 3. augusta. Do tada se moraju završiti LP i EL za ovu sezonu. Ne možemo je nastaviti u septembru ili oktobru.”

Predsjednik UEFA-e navodi modele igranja do kraja sezone koji se razmatraju: “Možemo igrati postojećim, nokaut sistemom do kraja, ali s obzirom na to da je ovo izvanredna situacija, moramo biti i fleksibilni. Tako bi se utakmice LP-a i EL-a mogle igrati istog dana kada i nacionalna prvenstva, čak i u isto vrijeme, jer vremena i termina gotovo da više nema. Nadalje, razmatramo da se eurokupovi do kraja igraju tako da parovi odigraju samo jednu utakmicu, na neutralnom terenu ili da se domaćin odredi žrijebom. Preostale opcije su da se pobjednika Lige prvaka i Evropa Lige dobije igranjem turnira, Final Four ili Final Eight.” (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje