Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

UEFA: Na stadionu „Grbavica“ mogu se igrati međunarodne utakmice

Preuzmite sliku

Fudbalski klub Željezničar zaključno s predviđenim rokom završetka radova, 31. majem 2016. godine, ispunio je sve zahtjeve u skladu sa Pravilnikom Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) o kategorizaciji stadiona, te je shodno tome stadion „Grbavica“ od strane Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) i UEFA-e zvanično uvršten u kategoriju 2, saopštili su iz FK Željezničar.

To znači da će se na stadionu „Grbavica“ od sada moći igrati međunarodne utakmice, odnosno susreti prvog i drugog pretkola UEFA klupskih takmičenja, Lige prvaka i Evropa lige, kao i kvalifikacioni mečevi reprezentacija BiH, izuzev seniorske, javlja Anadolu Agency (AA).

„Na Stadionu Grbavica pored mogućnosti odigravanja utakmica prvog i drugog pretkola kvalifikacija za UEFA Ligu prvaka i Evropa ligu, postoji i mogućnost odigravanja kvalifikacijskih međunarodnih utakmica svih reprezentativnih selekcija osim A reprezentacije, te prijateljske utakmice A reprezentacije. U tom kontekstu, nakon posjete eksperta za infrastrukturu, stadione i bezbjednost ispred N/FS BiH Nihada Hodžića, FK Željezničar je 24. maja 2016. godine uputio zvaničan zahtjev N/FS BiH da se kvalifikacijske utakmice U-21 reprezentacije BiH odigraju na stadionu Grbavica u septembru 2016., uz garanciju da će klub ispuniti sve neophodne organizacijske uslove Savez“, piše u saopštenju za javnost FK Željezničar, u kojem još navode:

„Pored zahtjeva u skladu sa Pravilnikom UEFA-e o kategorizaciji stadiona, FK Željezničar će do 15. juna 2016. godine ispuniti i zahtjeve MUP-a KS koji se odnose na osiguranje bezbjednosnih uslova na stadionu Grbavica, tj. izgraditi zaštitnu ogradu iznad južne tribine, zaštitnu mreža u svrhu onemogućavanja ubacivanja predmeta od strane navijača i ulazne kapije za gledaoce na južnoj tribini“.

Rukovodstvo FK Željezničar će nakon završetka prve faze projekta izgradnje istočne tribine u septembru mjesecu 2016. godine, nastaviti s ulaganjem u infrastrukturu i unapređenje uslova za gledaoce na stadionu kako bi se u najkraćem mogućem roku stekli i uslovi za uvrštavanje stadiona Grbavica u kategoriju 3, te kako bi u konačnici Grbavica postala dom „A“ reprezentacije BiH, naglašavaju čelni ljudi sarajevskih „plavih“.

„Projekti koji će se između ostalog realizovati su izgradnja južne tribine, postavka zatvorenog elektronskog sistema kontrole ulaznica na svim ulazima te ugradnja sistema video nadzora na stadionu“, tvrde u FK Željezničar. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,