Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

UEFA izbacuje Srbiju iz kvalifikacija? Hrvatskoj tri boda?

uefa
Preuzmite sliku

Zbog rasističkog skandala navijača na utakmici mladih reprezentacija Srbije i Engleske u Kruševcu, Srbi bi mogli biti izbačeni iz svih evropskih kvalifikacija. Značilo bi to da će Hrvatskoj, koja protiv Srbije igra 22. marta u Zagrebu, biti upisana tri boda bez borbe. Isplivali su i novi detalji svađe Mihajlovića s igračima.

uefaSkandal se dogodio u četvrtoj minuti sudačke nadoknade kada su Englezi postigli pogodak s kojim su potvrdili pobjedu. Domaći navijači počeli su hukati tamnoputim igračima protivničke ekipe, a najtanjih živaca bio je Danny Rose, koji je naposljetku i isključen. Na terenu je nakon utakmice počela i masovna tučnjava u kojoj je sudjelovalo više igrača obiju ekipe.

Englezi su zgroženi rasističkim ispadom, a tamošnji fudbalski savez promptno je reagovao. Poslano je priopštenje UEFA-i u kojem se navodi da krovna evropska fudbalska organizacija mora hitno reagovati. Najdalje je otišao britanski ministar sporta Hugh Robertson, koji je zatražio da se provede hitna istraga te da se Srbija najoštrije kazni.

Odgovorio je Fudbalski savez Srbije, koji je u svom priopštenju negirao bilo kakve rasističke ispade tokom utakmice, navevši da je sve prošlo u najboljem redu. Nadalje, NSS je kao glavnog krivca istaknuo upravo Dannyja Rosea, koji je sve i zakuvao, te je na kraju i zasluženo isključen.

Video koji je obišao svijet pokazao je da navijači u Kruševcu baš i nisu bili med i mlijeko kako govore naši susjedi. Iz UEFA-e su takođe reagovali jako brzo, izdali su priopštenje u kojem stoji da je protiv fudbalskih saveza Srbije i Engleske pokrenut disciplinski postupak, te da bi sve domaće selekcije mogle biti izbačene iz evropskih kvalifikacija.

srbija engleska klrusevac

Ukoliko bi se to dogodilo, Hrvatska, koja je u kvalifikacijskoj grupi sa Srbijom, susret na Maksimiru 22. marta ne bi igrala. Vatrenima bi se direktno upisala nova tri boda. Pritisak Engleza je strašan. Pričekajmo konačnu odluku UEFA-e.

A poraz od Makedonije potpuno je poljuljao srpsku fudbalsku reprezentaciju. Atmosfera je narušena do te mjere da je navodno zamalo došlo do fizičkog sukoba između braniča Branislava Ivanovića i selektora Siniše Mihajlovića. Podsjetimo, Ivanović je dan nakon utakmice kazao da nije selektoru zamjerio što ga je izostavio iz ekipe te kako je sve u redu, no izgleda da je to daleko od istine pa danima nakon utakmice izviru prljavi detalji sukoba.

Na sastanku dan nakon utakmice u Skoplju Mihajlović je prozvao Ivanovića i Aleksandra Kolarova, jedne od najiskusnijih igrača.

Boli me k… gdje vas dvojica igrate, za mene ste svi isti! Ovdje ja odlučujem ko će gdje igrati. Sram vas bilo, izbacit ću vas obojicu iz ekipe! Umislili ste da ste napadači. Vi ste bekovi i igrat ćete tamo gdje ja kažem“, rekao im je Mihajlović na sastanku.

Dvojac je istrpio uvrede da bi nakon sljedećeg treninga Ivanović prišao Mihajloviću i posvadio se s njim, a zamalo je završilo šakačkim obračunom.

Kako se to ponašaš prema nama? Kako nas možeš vrijeđati pred svima? Jesam li ja došao iz Londona da bih razigravao igrače iz tvoje menadžerske agencije?”, prenosi Ivanovićeve riječi srpski Press.

Tuzlanski.ba / Sportski.net.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: