Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U zraku +30, a na terenu +21: Kako se hlade stadioni u pustinji?

Preuzmite sliku

Zbog visokih temperatura SP u Kataru prvo je u historiji koje se održava u zimskim mjesecima, a svi su stadioni opremljeni s klimom kako bi igrači i gledatelji mogli biti svježi

Svjetsko prvenstvo u Katru održava se u zimskim mjesecima zbog visoke temperature zraka od 30 i više stepeni. Zbog visokih temperatura, svi stadioni opremljeni su revolucionarnim sistemom klimatizacije.

– Igrači će imati najbolje iskustvo u životu. Imamo najbolju termalnu tehnologiju u našim postorjenjima i najbolje senzore oko stadiona – rekao je Saud Abdulaziz Abdul Ghani, koji je zaslužan što su svi stadioni u Katru opremljeni za visoke temperature.

Tako će igrači i navijači uživati u stalnoj temperaturi zraka od 21 stepena, a senzori oko stadiona drže temperaturu stalnom i čak se prilagođavaju uslovima, poput recimo sjene ili sunčevog bljeska.

Hladan zrak neprestano puše na teren kroz velike cijevi postavljene pored travnjaka. Upravo iz tog razloga najhladnije će biti onima koji se nalaze uz neposrednu blizinu tih cijevi, kao što su igrači koji se zagrijavaju za utakmicu na rubu terena. Gledatelji mogu uživati u utakmici u laganim dugim rukavima ili kratkim rukavima na temperaturi od otprilike 23 stepena.

Hrvatski reprezentativac Andrej Kramarić (31) komentarisao je kako neprestani rad klime utiče na igrače i kaže da bi se netko mogao prehladiti.

– Bili smo ovdje u martu, temperatura je unutra bila ugodna. Ako će se to ponoviti, neće biti nikakvih vremenskih prilika koje će nas ograničavati. Jedino će se ovi koji će biti sa strane prehladiti – rekao je.

Možda neće biti zgorega ponijeti jakne na zagrijavanje. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,