Utorak, 19. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Velikoj Gorici “niče” moderni stadion od 35.000 sjedećih mjesta

Kineska kompanija Z-Run i Velika Gorica nude jedinu priču, što se tiče novih nogometnih i sportskih objekata, koja ovog časa ima konkretne obrise.

Kinezi su osnovali firmu Eurogate Sport Industries d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, a za direktora imenovali Ivana Heraka. Prije toga grad Velika Gorica oformio je radnu grupu od deset ljudi na čijem je čelu gradonačelnik Dražen Barišić, a voditelj Nenad Črnko, predsjednik Nogometnog saveza Zagrebačke županije i član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza.

– Sporazum predstavlja inicijalni dokument kojim su potpisnici definisali okvir i modalitete saradnje na području namjeravanih ulaganja Z-Runa u nogometni stadion, kamp, Akademiju, ali i ostale poslovne sadržaje poput hotela, trgovačkog centra… Sve to na lokalitetu neposredno uz postojeći stadion NK Gorice, ukupne površine 374.518 metara kvadratnih, s potencijalom širenja na oko 600 hiljada kvadrata – rekao je Ivan Herak.

Kineze je u Hrvatsku dovela CSEB-a, kineska asocijacija za jugoistočnu Europu, a posebne su zasluge njenog predsjednika Predsjedništva Marija Rendulića.

 • – Napravljen je i hodogram zbivanja iz kojeg vidimo da je plan da se prva utakmica na tom stadionu odigra 15. oktobra 2023. godine. Dali su sebi 50 mjeseci vremena… To je realno, ne želimo zavaravati ljude nekim neobjektivnim datumima – prokomentarisao je Herak.

  Portal Sportske novosti ekskluzivno donosi fotografije kako bi mogla izgledati arena, stadion s pet zvjezdica kakvog u Hrvatskoj ni izdaleka nema. Djelo je to arhitekta Mirsada Mustedanagića iz Karlovca, on ga je ponudio i prezentovao 3D vizualizaciju i Z-Runu i u Velikoj Gorici, ali to nije konačno rješenje jer provest će se javni konkurs. Najjeftinija izvedba, što ovisi o vrsti materijala koji se koriste i graditeljima, bila bi 52,5 miliona eura, a najskuplja 105 miliona eura.

  Mustedanagić je “nacrtao” za hrvatske prilike velebni stadion sa 35 hiljada mjesta koji ima mogućnost otvaranja stakala radi prozračivanja. Na njemu je 250 reflektora, a predvidio je da ga se funkcionalno može koristiti u dva dijela: za 19.600 gledatelja, što je osnova, a dopunski bi se za velike utakmice i priredbe otvorio za još 15.400 ljudi.

  Punjenje stadiona je 15 minuta, pražnjenje pet minuta. Visina 39 metara, ima 400 parkirnih mjesta u garaži za VIP goste. Na njemu je 30 liftova. Stadion bi posjedovao rezervoare za skladištenje kiše, radi kasnijeg navodnjavanja. I što je uvijek posebno zanimljivo, trošak izgradnje po stolici varira od 1.500 do 3.000 eura. (Sportske novosti)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,