Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Hrvatskoj strepe od večerašnjeg rezultata BiH

Preuzmite sliku

Ni oni najoptimističniji ne nadaju se više izravnom plasmanu Hrvatske na Svjetsko prvenstvo. Nakon kiksa protiv Finske (1:1) Hrvatskoj treba čudo, odnosno pobjeda protiv Ukrajine i da Kosovo ostane neporaženo na gostovanju kod vodećeg Islanda.

Čak ni remi u Ukrajini, kako trenutno stoje stvari u ostalim skupinama, ne garantira plasman u dodatne kvalifikacije. Naime, Hrvatska može biti najgora drugoplasirana reprezentacija i tako ostati bez dodatnih kvalifikacija, piše Index.hr.

Trenutno ljestvicu najboljih drugoplasiranih predvode Portugal s 15 bodova i Italija sa 14. Danska i Sjeverna Irska imaju po 13, a Wales, Hrvatska i Škotska po 11 bodova. Švedska ima 10, a BiH osam bodova.

Hrvatska će biti najgora drugoplasirana ako remijem osvoji drugo mjesto i tako u međusobnom okršaju izbaci gol-razlikom Ukrajinu, a BiH protiv Belgije i Estonije osvoji četiri boda. Iz te skupine, ako BiH ne prođe, bolja od Hrvatske pobjedama protiv Cipra i Gibraltara bila bi i Grčka.

  • U takvom raspletu kvalifikacija, da bi Hrvatska završila kao najgora drugoplasirana, potrebno je i da Škotska pobijedi u Sloveniji. Spas za Hrvatsku, osim remija ili pobjede Slovenaca, nudi i pobjeda ili remi Maltežana u Slovačkoj.

    Najluđa, ali sasvim moguća solucija je i ona koja uključuje Wales. Wales ima isti broj bodova i gol razliku, uz zabijeni gol više (7:5 u odnosu na hrvatskih 6:4).

    Kada bi Wales odigrao “nulu” s Irskom u zadnjem kolu, a Hrvatska s Ukrajinom 1:1, tada bi dalje, vrlo vjerojatno, išla Hrvatska zbog – fair playa. Naime, budući da bi obje ekipe imale identičan broj bodova i gol razliku, idući kriterij je fair play, stavka koja broji kartone te Hrvatska po tom pitanju stoji bolje od Walesa. Remi s većim brojem golova bi, naravno, Hrvatsku stavio ispred zbog većeg broja postignutih golova.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje