Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

U duelu protiv Sarajeva navijači Širokog Brijega veličali zločinca Slobodana Praljka

Preuzmite sliku

Nakon što su jučer navijači Zrinjskog na utakmici m:tel Premijer lige BiH veličali osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, danas su to isto učinili navijači Širokog Brijega.

Navijači Zrinjskog su na tribine stadiona Pod Bijelim brijegom na susretu protiv Posušja okačili zastavu s Praljkovim likom, a danas su isti čin napravili i navijači Širokog.

Škripari su na svom dijelu tribine na ogradi do terena okačili zastavu s Praljkovim likom kako bi odali počast hrvatskom generalu koji je 29. novembra 2017. godine izvršio samoubistvo nakon što je pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u BiH.

Podsjetimo, prije dvije godine slična stvar se desila na Pecari kada je su Škripari u prvom poluvremenu podigli fotografiju osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka uz transparent sa natpisom “Živio sam časno, izdale me Jude, vašu optužnicu ne prihvaćam, ‘časni’ sude”.

Tada je susret bio prekinut na sedam minuta, a nastavljen je nakon što su Škripari napustili sjevernu tribinu stadiona Pecara.

Disciplinska komisija Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine kaznila je Široki Brijeg zbog “slučaja Praljak” sa 3.000 KM i zatvaranjem sjeverne tribine na tri utakmice.

Zanimljivo, glavni sudija današnje utakmice Dragan Petrović (Banja Luka) kao ni njegovi pomoćnici i delegat Milan Janković (Trebinje) nisu nikako reagovali na veličanje ratnog zločinca.

Podsjećamo, Slobodan Praljak bio je hrvatski filozof, sociolog, filmski redatelj i vojni zapovjednik, general-pukovnik Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane. Bio je predstavnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni i Hrvatskom vijeću obrane i načelnik Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane tokom 1993. godine.

Pravomoćno je osuđen na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Slobodan Praljak je izricanje drugostepene presude prekinuo ispijanjem bočice otrova u raspravnoj dvorani Haaškog suda za ratne zločine, uz uzvik da nije kriv. Žalosna je činjenica da se u posljednje vrijeme likovi ratnih zločinaca ističu kao znak herojstva i obrasca politike kakvu treba slijediti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje