Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U dramatičnoj završnici nakon penala Zrinjski ostao bez plasmana u grupnu fazu Konferencijske lige

Preuzmite sliku

Fudbaleri Zrinjskog nakon produžetaka su poraženi rezultatom 2:1 od Slovana iz Bratislave, a nakon jedanaesteraca koji su okončani rezultatom 6:5 ispali su iz Evrope

Nakon sjajne partije Zrinjskog u prvoj utakmici i pobjede rezultatom 1:0, Zrinjski je i večeras odigrao sjajan meč u Bratislavi u kojem je nakon produžetaka poražen od Slovana sa 2:1, a nakon penala je poražen sa 6:5 i ispao je iz Evrope.

Od prve minute utakmice, bilo je jasno da će Slovan djelovati bolje nego što je djelovao u prvoj utakmici, u kojoj je poražen sa 1:0. Slovan je bio nešto bolji tim u otvorenju utakmice, ali dvije polušanse ovog tima su zaustavljene, ili preciznije, izblokirane, dok je Zrinjski uspostavljao ravnotežu.

Ipak, kad je mostarski tim uspostavio ravnotežu Slovan se morao prilagoditi i dužim loptama tražiti svoje ofanzivce, a pokušaje da nešto napravi kroz pas igru Zrinjski je dobro rješavao presingom, nakon kojeg su nastajale i šanse za mostarski tim. Tako je ogromnu imao Mario Ćuže, koji je istrčao sam pred golmana domaćina Chovana, ali je dugo oklijevao, odbijao da šutira i na kraju je zaustavljen bez udarca.

Imali su još tri velike šanse u prvom poluvremenu fudbaleri Zrinjskog. Prvo je udarac Savića nakon dobre akcije Chovan teškom mukom odbranio jer je bio na krivoj nozi, lopta se odbila do Jankovića koji je izblokiran, a onda je odbrana domaćina izbacila loptu ispred Bilbije. Promašio je dobru šansu i Ivan Jukić, a onda je u finišu prvog dijela Bilbija nakon solo prodora šutirao i praktično savladao Chovana, ali je lopta otišla dvadesetak centimetara od gola.

Ne mogu se ne spomenuti ni dvije jako dobre šanse za Slovan u prvom dijelu, koje su uz malo sreće na gol liniji riješili Ivan Jukić i Kerim Memija, nakon što je Čondrić praktično bio savladan.

U drugi dio mostarski tim ulazi sa promjenom formacije. Slobodan Jakovljević mijejna Ivana Jukića, a Zrinjski prelazi na sistem 3-5-2, te se činilo u prvoj polovini drugog poluvremena da je odluka dobra jer Slovan nije nikako mogao doći do previše ozbiljnih šansi. Ipak, u 67. minuti sve pada u vodu, kada je Eric Ramirez poslije brzog napada iz jednog od prvih kontakata sa loptom nakon ulaska sa klupe savladao Čondrića. Fudbaleri Zrinjskog tražili su prekid igre jer je jedan igrač ležao na travi, ali domaći su akciju završili pogotkom.

Ako dotad nije bila vidljiva razlika u kvalitetu između dva tima, od tog momenta pa do kraja meča, Slovan je bio neuporedivo bolji tim. Zrinjski nije nikako uspijevati iznijeti loptu i napasti gol domaćina, a nekoliko šansi pred protivničkim golom napadači domaćina nisu uspjeli realizovati.

Najbliži tome bio je upravo Ramirez u posljednjoj minuti regularnog toka utakmice, kada je Čondrić sjajno odbranio njegov udarac i tako donio Zrinjskom produžetke. Za razliku od perioda nakon pogotka Ramireza, kada je Slovan preuzeo kontrolu meča, Zrinjski se u prvom produžetku nije predavao i bio je ravnopravan tim, a u 103. minuti je stigao do poravnanja.

Bilbija je centrirao oštro iz slobodnog udarca, lopta je išla direktno u gol i golman Chovan je odbio loptu do Igora Savića, koji nije imao težak zadatak da matira Chovana.

Uslijedilo je ogromno slavlje veznjaka Zrinjskog, koji je svoj tim i bosanskohercegovački tim na prag prvog učešća u grupnoj fazi evropskih takmičenja u historiji.

Ipak, imao je Zrinjski još cijeli drugi produžetak pred sobom, no mostarski tim je odlično odradio posao koji je bio pred njim i zatvorio je sve prilaze svom golu a čak je nekoliko puta uspio i zaprijetiti golu domaćina. Domaći su polako gubili živce, a sve je eksplodiralo tri minute do kraja, kada je Jaba Kankava dobio direktan crveni karton zbog divljačkog starta nad Bilbijom.

Mostarski tim je imao sve u svojim rukama, ali je nevjerovatno uspio primiti gol u 122. minuti, Eric Ramirez je postigao sjajan drugi gol i Slovan je sa igračem manje izborio penale.

Prvi penal izveo je Nemanja Bilbija, koji je dobro izveo penal, a s druge strane je precizan bio Hrnčar. Potom je za Zrinjski šutirao Karlo Kamenar, koji je također bio precizan. Drugi penal za Slovan izveo je Medved, a i on je pogodio.

Nakon izuzetno sigurne prve dvije serije, treću je za Zrinjski otvorio Igor Savić, a i njegov udarac je završio u golu, iako je Chovan uspio zakačiti loptu. Alen Mustafić je potom namjestio loptu na bijelu tačku, uzeo dug zalet i sjajno pogodio za Slovan.

Za Zrinjski je u četvrtoj seriji šutirao Frane Maglica, koji je također bio izuzetno precizan, te je drama bila na nevjerovatnom nivou. Abena je u četvrtoj seriji pogodio za 4:4, te je ogroman pritisak bio na Slobodanu Jakovljeviću. Chovan je bio na lopti, ali je Jakovljević pogodio.

Peti jedanaesterac za Slovan izveo je Eric Ramirez, heroj domaćeg tima koji je postigao dva gola u regularnom dijelu meča. Pogodio je i sa bijele tačke, te nakon pet serija nije bilo promašaja i izvođači iz oba tima su bili nevjerovatno hladnokrvni.

U šestoj seriji, Hrvoje Barišić je promašio penal, a Ghuram Kashia je šutirao za prolazak Slovana u grupnu fazu. Ipak, njegov udarac zaustavio je Josip Čondrić, pa se otišlo u sedmu seriju.

Za Zrinjski je šutirao Matija Malekinušić, koji je također promašio, a onda je srbijanski napadač Čavrić pogodio za prolazak Slovana dalje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje