Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U četvrtak odluka UEFA-e o eventualnoj kazni za N/FS BiH radi rasističkog ponašanja navijača

Preuzmite sliku

Disciplinska komisija Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) u četvrtak, 23. jula, trebala bi održati sjednicu na kojoj će donijeti odluku o eventualnoj kazni za Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine (N/FS BiH), a po prijavi delegata “radi rasističkog ponašanja dijela navijača u utakmici grupe ‘B’ kvalifikacija za EURO 2016, BiH – Izrael 3:1, odigranoj 12. juna u Zenici”.

– Da li će BiH u isti koš sa Hrvatskom? –

Brojni svjetski mediji posljednjih dana najavljuju kako bi na spomenutom sastanku u UEFA-i rigorozno mogao biti kažnjen Hrvatski nogometni savez (HNS) zbog iscrtanog nacističkog simbola, tzv. “svastike” na travnjaku splitskog stadiona “Poljud” za vrijeme kvalifikacionog meča grupe “H” između Hrvatske i Italije (1:1), također igranog 12. juna. Spominje se kako bi Hrvati uz novčanu kaznu, mogli čak biti i drastično sankcionisani, pa i mogućim izbacivanjem iz kvalifikacija, jer njihovi navijači već nekoliko puta ponavljaju ispade sa uzvikivanjem nacističkih poklika i simbolima. Isto tako, pojedini evropski mediji nisu se libili tvrditi i kako žestoke sankcije čekaju i BiH zbog vrijeđanja Izraelaca, zviždanja tokom intoniranja himne njihove zemlje…

  • jasmin-bakovic
  • Što se tiče disciplinskog postupka očekujemo da će se sve završiti na novčanoj kazni, jer vjerujemo da će Disciplinska komisija UEFA-e u obzir uzeti olakšavajuće okolnosti u slučaju Bosne i Hercegovine. Naime, to su pristojno ponašanje naših navijača u posljednjih nekoliko godina, kompleksne mjere sigurnosti i maksimalnu zaštitu fizičkog integriteta gostiju, sastanci sa vođama navijačkih grupa prije meča sa Izraelom, poziv gledaocima na fer ponašanje i poštovanje protivnika u javnom apelu, ali i na press konferencijama koje smo održali“, rekao je za Anadolu Agency (AA) Jasmin Baković, generalni sekretar N/FS BiH.

    – Hoće li uvažiti bh. argumente i kada će saopštiti odluku o kazni? –

    Međutim, postavlja se pitanje koliko će Disciplinska komisija UEFA-e uvažiti sve činjenice istaknute iz bh. kuće fudbala, pošto su odbili molbu N/FS BiH da predstavnik Saveza sa sjedištem u Sarajevu prisustvuje sjednici u četvrtak. U odbijenici iz UEFA-e su naglasili kako su procijenili da nije potrebno da sjednici Disciplinske komisije na kojoj će se odlučivati o kazni za N/FS BiH prisustvuje bilo ko iz bh. Saveza, odnosno da raspolažu da dovoljno informacija o dešavanjima 12. juna na stadionu “Bilino polje” u Zenici.

    I ako UEFA donese odluke u četvrtak pitanje je kada će ih objelodaniti javnosti. Na osnovu ranijih iskustava znalo se dogoditi da odluke o sankcijama budu u ladicama čelnika UEFA i po nekoliko sedmica. Recimo, kada je Barcelona kažnjena radi finansijskog fair – playa, odluka je donesena u januaru, a javnosti saopštena u martu.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , , ,