Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U BiH uskoro škola fudbala za djecu s posebnim potrebama

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina će prva u regionu dobiti školu fudbala za djecu s posebnim potrebama, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Emir Hujdur, direktor Škole fudbala „Respekt“ kazao je za Patriu kako od septembra u Sarajevu kreće sa radom škola fudbala za mališane, a u okviru koje će raditi i škola za djecu s posebnim potrebama koja će biti besplatna.

– Naš cilj je djecu skloniti s ulice, a djecu s posebnim potrebama uključiti u društvene tokove maksimalno onoliko koliko njihove sposobnosti to dozvoljavaju – rekao je Hujdur za NAP.

– U školi će raditi profesionalno medicinsko osoblje koje će pratiti rad sportskih trenera s djecom – dodao je on.

Uključivanje djece s posebnim potrebama u realne društvene tokove, naročito kroz sport, u svijetu se pokazalo kao uspješna terapija za povećanje njihove psiho-fizičke kondicije. No, priliku za tako nešto djeca s posebnim potrebama u BiH do sada nisu imala.

– Imamo jako puno roditelja djece s posebnim potrebama koji su zainteresirani za našu školu fudbala. Svi se skupa radujemo septembru i prvim treninzima – kaže Hujdur.

On dodaje da u svijetu postoji na desetine primjera gdje su igrači s posebnim potrebama postigli svjetske karijere, piše NAP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje