Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski Salines i futsal u ekspanziji: Ponos Grada na zrnu soli

Preuzmite sliku

Da je uspjeh moguć uz dobru volju i maksimalan napor, najbolje nam pokazuje Malonogometni klub „Salines“ Tuzla, koji je kao debitant u Premijer futsal ligi ostvario i svoju prvu pobjedu u gostima sa ubjedljivih 6:2. U nastavku donosimo više informacija o ekipi koja može poslužiti kao primjer i mnogim  jačim klubovima.

Naime, radi se o Klubu kojeg čine Tuzlaci okupljeni sa ciljem da na što bolji način promovišu naš grad, bez pomoći lokalne vlasti, isključivo sa vlastitim sredstvima i zahvaljujući sponzorima opstaju, bilježe zapažene rezultate, a napredak je, za samo tri godine, neizostavan i vrijedan svake hvale.

Malonogometni klub Salines je osnovan 2013. godine iz prostog razloga. Ekipa entuzijasta koja je u futsalu ili malom nogometu zadnjih 20 godina, odlučila je da to uozbilji. Tuzli je potrebno što više sportskih kolektiva koji će Tuzlu promovisati na svim poljima, navode iz ovog Kluba.

„Kad smo osnovali ovaj Klub 2013. godine imali smo cilj prvenstveno da to opstane kao kolektiv i da postane uspješan. Za te tri godine od svog osnivanja, uspjeli smo iz Druge federalne lige ući u Prvu ligu, i ove godine ušli smo u najelitnije takmičenje u bilo kojem sportu, pa tako i u futsalu u Premijer ligu BiH. Vrlo je bitno ovdje istaći da je futsal u tolikoj ekspanziji, da je čak i naš Fudbalski savez bio prisiljen za sve ove godine toliko da unaprijedi djelovanje na području futsala, da smo došli u rang zajedno sa Premijer ligom u velikom fudbalu. To je bilo jednostavno zato što su FIFA i UEFA odlučile da je ovo veoma interesantan projekat i da se mora medijski propratiti do tog nivoa da dođu svi veliki sponzori“, kaže Emir Mašić, predsjednik ovog novog premijerligaša iz Tuzle.

Mašić dodaje da je futsal na  dobrom putu da preuzme primat u dvoranskim sportovima, da prevaziđe i košarku i rukomet.

  • salines-mnk1
  • Stopostotni tuzlanski proizvod i velika posjećenost na utakmicama

    Upravni odbor MNK „Salines“ broji sedam osoba. Radi se o Tuzlacima koji su odlučili da izdvoje sredstva za funkcionisanje Kluba. Kada je riječ o igračkom kadru, on se trenutno sastoji od 25 igrača svih uzrasta, od 16 do 35 godina.

    Mahom su to bivši igrači sa velikog fudbala, ali ima dosta omladine koja je direktni produkt futsal škole, koje ne interesuje veliki fudbal, nego žele da se baziraju isključivo na futsal. Ja sa ponosom mogu reći da smo 100 posto domaći tuzlanski proizvod i na tu činjenicu sam veoma ponosan“, navodi Mašić.

    Dok su bili u Pvoj federalnoj ligi, broj gledalaca je varirao, od 150,200, pa čak neka i 300, podsjeća predsjednik Kluba.  Međutim, u Prvom kolu Premijer lige, gdje su gostovali u popularnoj dvorani „Nevesinjka“ u Nevesinju protiv domaće ekipe, dvorana je bila toliko puna da se organizatori ne sjećaju da je ijedna utakmica bila toliko posjećena. „Ja sam bio ponosan kad su domaći navijači aplaudirali nama na prikazanoj igri i pobjedi u Nevesinju rezultatom 6:2“, dodaje Mašić.

    Najveći problem prostor za održavanje treninga

    Ova ekipa opstaje bukvalno na osnovu činjenice da su  toliki entuzijasti. Članovi Uprave odvajaju od svojih porodica da bi kolektiv opstao, a Budžet im je više nego skroman i iznosi 20.000 KM.

    Samo računajte da nas dva posljednja gostovanja koštaju više od 3.000 KM. Tu naši igrači rade isključivo na volonterskoj bazi, isto kao i Uprava. Veliki problem nama predstavlja nedostatak adekvatnih dvorana u samoj Tuzli. Tuzla ima samo dvije dvorane koje su pogodne za odigravanje rukometnih i futsal utakmica. To su velika i mala dvorana u Mejdanu. Da vam predstavim smao jednu činjenicu. Sve ekipe koje treniraju u Mejdanu će da budu oštećene, jer se od iduće sedmice održava Tradicionalni vašar . Naši klubovi koji vape za kvalitetnim trenažnim procesom, za treninzima, moraju da se guraju u maloj dvorani Mejdana. Da budem iskren, ja ne znam kako smo ostvarili našu gostujuću pobjedu u Nevesinju, s obzirom da smo imali jedan do dva treninga sedmično. Mi ne tražimo neka velika sredstva, ne tražimo sredstva uopšte, za to se moraju naći sponzori, ali ja tražim da grad obezbijedi normalno odvijanje trenažnog procesa“, istakao je predjsednik Kluba Emir Mašić.

  • salines-mnk
  • Ovo je prijeka potreba da se građani i djeca bave sportom, napominje on.  Dovoljno je porediti Prnjavor, mali grad koji ima više sportskih terena i Tuzlu, veliki grad gdje nema prostora. „Ovdje se podvaljuje činjenica da se djeca neće da bave sportom. Ja vam mogu dokazati na primjeru „Salinesa“ da to nije tačno. Nama svaki dan na službenu stranicu stižu desetine upita sa mogućnošću trenažnog procesa u našem Klubu“, istakao je Mašić.

    Za uspjeh su potrebni jaka volja i pojedinci podređeni uspjehu kolektiva. Ne smije biti ličnih interesa i to je recept za uspjeh, podcrtao je naš sagovornik.

    Podsjetimo, Salines je ostvario prvu gostujuću pobjedu u Nevesinju rezultatom 6:2, u nedjelju gostuju u Trebinju protiv ekipe Leotar, a iduće sedmice u Tuzli dočekuju ekipu Mostar-Stari Grad, veoma jaku ekipu koja je pojačana imenima iz Makedonije, Hrvatske i čak jednim Brazilcem. Stoga, u Tuzli nas očekuje međunarodni derbi, a kolektiv Salinesa očekuje punu podršku Tuzlaka, koja im je svakako i najneophodnija. Tuzlanskom “Salinesu” želimo mnogo sreće i uspjeha u daljem radu. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,