Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tribine na Copi su poluprazne: CONMEBOL se kockao sa cijenama ulaznica i izgubio

Preuzmite sliku

Odluka da se ovogodišnja Copa America organizuje u Brazilu, iz organizacijske, CONMEBOL-ove perspektive vjerovatno se činila kao sigurna opklada. Uostalom, stereotipne veze između Brazila i nogometa svima su poznate, ali jedna od veza, ona između nacionalne ljubavi prema nogometu i odlaska na stadione, ovoga puta nije mogla biti uspostavljena u startu.

Na primjer, remi između Paragvaja i Katara (2:2) na Marakani gledalo je svega 19 hiljada ljudi, od čega je četiri hiljade otpalo na djecu kojoj su karte dijeljene besplatno. Na utakmici između Venezuele i Paragvaja (0:0) u Gremiju je bilo još manje navijača – nešto više od deset hiljada.

13 hiljada navijača gledalo je uživo noćas Urugvaj i Ekvador. Na nekakvoj relativnoj skali puno bolje nisu prošli niti sami Brazilci kao domaćini — njih je u Sao Paolu protiv Bolivije (3:0) došlo pogledati 46 hiljada navijača, a na stadionu Morumbi više od 20 hiljada stolica ostalo je prazno.

Greška je, očito, napravljena u određivanju visine cijena ulaznica koje se odvijalo na nekoliko pogrešnih pretpostavki. Prva je vjerovatno ona prema kojoj su Brazilci ludi za nogometom općenito, a ne samo za vlastitom reprezentacijom, kao i za gledanjem nogometa, a ne igranjem.

Također, organizatori su vjerovatno očekivali navalu navijača u Brazil iz drugih južnoameričkih država, iako su najbolje južnoameričke igrače navijači već imali priliku vidjeti u utakmicama vlastitih reprezentacija.

Neki kritikuju i izbor gradova-domaćina. Problem s posjetom na stadionima Fudbalski savez Brazila ima i u domaćem prvenstvu, pa nije jasno zašto bi se u takvom kontekstu očekivao masovni povratak na stadione, čak i ako se radi o Copa Americi. Sve je to na nekim mjestima “začinjeno” i s dozom imperijalističkog cinizma, u obliku pozivanja na brojke iz 2016. godine kada je povodom stote godišnjice turnira on organiziran u SAD-u.

Uglavnom, odlazak na utakmice je preskup. Najjeftinije karte, čija se cijena kreće oko 30 dolara, dvostruko su skuplje od cijena ulaznica za utakmice brazilskog prvenstva.

Ove godine “minimalac” u Brazilu iznosi 256 dolara, što je minimalni napredak u odnosu na prethodnih nekoliko godina tokom kojih je Brazil prolazio i još uvijek prolazi kroz tešku ekonomsku krizu. Oko 13 miliona Brazilaca trenutno je nezaposleno, što je situacija koja je puno gora od one u kojoj je Brazil organizirao Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

Tako da će biti zanimljivo kako će izgledati tribine Maracane u finalu turnira 7. jula — najjeftinije karte za tu utakmicu, naime, koštaju 228 dolara. (Telesport.telegram.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje