Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Talentovani Huseinbašić blizu da izgubi pravo igranja za BiH

Preuzmite sliku

Denis Huseinbašić (21) bi mogao izgubiti pravo igranja za Bosnu i Hercegovinu.

Naime, Denis je u novembru prošle godine debitovao za U21 Njemačku, a postoji mogućnost da u junu ove godine nastupi za ovu selekciju na Evropskom prvenstvu za mlade.

Prema promjenama FIFA pravila, koje su izglasane u septembru 2020. godine, igrač ne može promijeniti fudbalsko državljansvo ukoliko je stariji od 21 godine nastupao za bilo koji uzrast dosadašnje selekcije u zvaničnom susretu te u tom trenutku nije imao državljanstvo reprezentacije za koju bi u budućnosti želio igrati.

Direktor reprezentacije BiH Zvjezdan Misimović je u novembru prošle godine za Reprezentacija.ba portal kazao da je Huseinbašić predao za pasoš BiH.

Još uvijek nema zvanične potvrde da je Huseinbašić dobio naš pasoš, pa veznjak Kolna treba biti oprezan da u neznaju ne prekrši FIFA pravila.

Denis posjeduje njemački pasoš jer je rođen u Erbachu.

Inače, Denis je ove sezone odigrao 14 utakmica za njemački Koln u svim takmičenjima.

Postigao je tri gola i dva puta asistirao.

Huseinbašić je krajem prošle godine govorio za njemačke medije o mogućnosti igranja za BiH.

“Da li ću igrati za BiH, ostaje da se vidi. BiH je domovina mojih roditelja. Tamo sam išao svake godine kao dijete. Ja sam pola Nijemac, a pola Bosanac.

Govorim bosanski i odrastao sam u toj kulturi. BiH mi je mnogo važna. Promjena reprezentacije je još uvijek moguća u ovom trenutku.

Radi se i o sportskoj perspektivi, pa ću o tome odlučiti smireno”, riječi su Huseinbašića.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje