Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sve je gotovo: Bolan poraz Zmajeva od Finske, prokockana šansa za baraž

Preuzmite sliku

BiH i Finska u Zenici su odigrali meč sedmog kola grupe D kvalifikacija za SP 2022. Gosti izFinske slavili su pobjedu rezultatom 3:1. BiH je ostala  bez šansi da se domogne Mundijala, uključujući i plasman u baraž.

Finska kolo prije kraja ima četiri boda više od bh. tima i nedostižna je za našu selekciju, te će Finci sa selekcijom Ukrajine voditi borbu za drugo mjesto u grupi.

Zmajevi, s druge strane, u utorak igraju protiv Ukrajine, ali taj meč neće imati rezultatski značaj za bh. reprezentaciju.

Utakmicu smo otvorili sa nekoliko uzastopnih udaraca iz ugla da bi u osmoj minuti tražili jedanaesterac nakon igranja rukom Raitale u kaznenom prostoru Finske, no Michael Oliver nije pokazao na bijelu tačku. Nedugo poslije Miralem Pjanić je bio u velikoj prilici, ali je šutirao preko gola da bi potom gosti preuzeli konce igre u svoje ruke, no i tada smo uspjeli zaprijetiti. Nakon ubacivanja sa lijeve strane lopta ne dolazi do Prevljaka, te je na semaforu stadiona Bilino polje ostalo 0:0.

Minutu kasnije prva velika šansa za goste. Hamalainen je ubacio sa lijeve strane, a Forss je bio praktički sam u šesnaestercu, no šutirao je pravo u Šehića da bi u 22. minut Siniša Saničanin katastrofalno pogriješio. Izašao je Teemu Pukki sam na Ibrahima Šehića, no defanzivac Partizana je dobro reagovao i izbacio loptu u korner. Upravo nakon tog kornera, Finci su dobili jedanaesterac budući da je Miralem Pjanić igrao rukom u svom kaznenom prostoru, a Michael Oliver je bez oklijevanja pokazao na bijelu tačku.

Teemu Pukki je uzeo loptu, ali je Ibrahim Šehić zaustavio njegov udarac i obradovao sve naše navijače. Ipak, golman Konyaspora nije mogao ništa četiri minute kasnije kada su Finci poveli. Pukki i Kamara su kombinovali, napadač Norwicha je ubacio u sredinu gdje je najsnalažljiviji bio Forss koji je matirao našeg Šehića, te doveo goste u vodstvo. Gosti su u 37. minuti susreta ostali sa igračem manje zbog direktnog crvenog kartona Raitale koji je žestoko startovao na Kolašinca, a Oliver nije imao drugi izbor osim da ga pošalje u svlačionicu.

Na nesreću, ni Sead Kolašinac nije mogao nastaviti meč, činilo se da se radi o težoj povredi, pa ga je zamijenio Ermedin Demirović, a naši reprezentativci su do kraja prvog dijela ponovo preuzeli inicijativu i stvarali prilike pred golom Hradeckyja, no do gola nismo mogli.

U 49. minuti mi smo zaprijetili preko Krunića čiji je udarac zaustavio golman gostujuće selekcije da bi dvije minute kasnije Finci udvostručili prednost i to sa igračem manje. Naša odbrana je katastrofalno reagovala, do lopte je došao Pukki koji je uposlio Vaisanena, a ovaj vratio za Loda koji je zatresao mrežu Šehića za 2:0 Finaca na Bilinom polju.

Nedugo poslije Ermedin Demirović se izborio za jednu loptu, ali je šutirao pored gola da bi potom Ivaylo Petev izvršio dvostruku izmjenu i u igru ubacio Amera Gojaka i Sanjina Prcića koji je u 61. minuti oprobao dalekometni udarac, no lopta je otišla preko gola. Igrala se 66. minuta kada je naš selektor napravio novu dvostruku izmjenu. Izašli su Cimirot i Pjanić, a ušli Sušić i Menalo. Upravo je ovaj drugi nakon asistencije Gojaka pogodio u 69. minuti za eurpciju oduševljenja na Bilinom polju.

Ipak, novi hladan tuš četiri minute kasnije. Lod je izveo slobodnjak sa desne strane, naša odbrana katastrofalno reagovala, a O'Shaughnessy savladao Šehića za radost Finaca na Bilinom polju. Pogodak je postignut iz očiglednog ofsajda, ali ga je sudija Michael Oliver nakon gledanja VAR-a priznao. Ovaj neregularni pogodak nas je pokosio, pa smo do kraja zabilježili samo pokušaj Prcića koga je golman Finske odbranio, te je utakmica okončana pobjedom selekcije Finske rezultatom 3:1.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,