Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sumnjive isplate i uplate: Njemački fudbalski radnici pod istragom

Preuzmite sliku

Švicarski tužitelji su podigli optužnice protiv tri njemačka fudbalska zvaničnika zbog sumnjivih isplata vezanih za organizaciju Svjetskog prvenstva 2006. godine u Njemačkoj.

Optužnice su podignute protiv bivšeg predsjednika Njemačkog saveza Thea Zwanzigera, bivšeg sekretara Saveza Horsta Schmidta i člana odbora za kandidaturu i potpredsjednika organizacionog odbora za Mundijal 2006. godine, Wolfganga Neirsbacha, kao i protiv generalnog sekretara FIFA-e od 1999. do 2007. godine Švicarca Ursa Linsija, zbog isplate oko 6,7 miliona eura, navodi se u saopštenju Švicarskog tužilaštva.

Slučaj protiv bivšeg predsjednika Njemačkog saveza Franza Beckenbauera, koji je takođe pod istragom, nastavlja se odvojeno jer njegovo zdravstveno stanje ne omogućava da se ispita.

Schmidt, Zwanziger i Linsi su optuženi za prevaru, a Neirsbach da je bio suučesnik u prevari. Sva četvorica odbacuju optužbe.

– Istraga je pokazala da je na ljeto 2002. godine Franz Beckenbauer primio zajam od 10 miliona švicarskih franaka na svoje ime i na svoj račun od jednog od vodećih ljudi proizvođača sportske opreme Adidas, Roberta Louisa-Dreyfusa. Taj je iznos iskorišten za različite isplate preko jedne švicarske pravne firme katarskoj firmi koja pripada Mohammedu Bin Hammamu – dodaje tužilaštvo.

U to vrijeme Bin Hammam je bio član izvršnog odbora FIFA i FIFA finansijskog odbora.

– Tačna svrha isplata od 10 miliona švicarskih franaka Mohammedu Bin Hammamu ne može biti utvrđena, jer zahtjev za uzajamnu pravnu pomoć koju je Švicarsko tužilaštvo uputio katarskim vlastima u junu 2016. godine nije do danas dobio odgovor – dodaje se u saopštenju Švicarskog tužilaštva.

Te sporne isplate pokrenule su nekoliko istraga i dovele do Neirsbachove ostavke, zbog tvrdnji da je je koristio taj novac za kupovinu glasova za dobijanje domaćinstva za SP 2006. godine. (Vijesti.me)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje