Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta slijedi poslije neopravdanog izostanka fudbalera sa priprema reprezentacije BiH?

Preuzmite sliku

Vladan Kovačević, golman poljskog Rakowa, dobio je poziv, ali nije se pojavio na startu priprema fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine za junske utakmice Lige nacija.

Iz Fudbalskog saveza šturo su saopćili da su na pripreme stigli svi osim Kovačevića, a selektor Ivaylo Petev prije prvog treninga rekao je da ne zna zbog čeka golman nije tu.

– Od svih koje sam pozvao, jedino Kovačević nije tu. Ne znam zbog čega je to tako. Svako stoji iza svoje odluke – rekao je Petev.

Ovakve situacije predviđene su Pravilnikom o reprezentacijama Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine iz 2014. godine.

– Pozvani igrač dužan je odazvati se na pripreme i nastupe državne reprezentacije – piše u članu 12 ovog Pravilnika, a u članu 18 da učešće u reprezentaciji igrač može otkazati samo iz opravdanih razloga. Pod opravdanim ralozima smatraju se smrtni slučaj ili teška bolest u užoj porodici, teža povreda ili bolest.

Igrač je u slučaju teže povrede ili bolesti obavezan doputovati u zakazano mjesto, osim u izuzetnim slučajevima, koje su predmet odobrenja selektora, na prijedlog doktora odnosno državne reprezentacije.

Stepen povrede igrača ili njegove bolesti utvrđuju doktori reprezentacija.

Ako doktori smatraju da igrač treba biti dodatno pregledan, fudbaler je dužan odazvati se pozivu na dodatni pregled u roku od 24 sata. U slučaju nedolaska, smatra se da je igračev izostanak neopravdan.

U slučaju da se pozvani igrač ne može odazvati pozivu, dužan je o tome pismeno obavijestiti selektora putem administracije FSBiH. Pismeni otkaz sa obrazloženjem koje se šalje u roku od 48 sati od prijema pismenog poziva, može umjesto igrača poslati i njegov klub.

Igrač koji otkaže nastup u državnoj reprezentaciji zbog povrede ili bolesti, dužan je uz otkazivanje nastupa priložiti svu prateću medicinsku dokumentaciju, koja je vezana uz povredu ili bolest, zbog kojih se otkazuje učešće u reprezentaciji.

– Protiv igrača koji bez opravdanog razloga zakasni ili se ne odazove na pripreme i nastup u reprezentaciji, na zahtjev selektora će biti podnesena disciplinska prijava Disciplinskoj komisiji FSBiH – piše u članu 21 Pravilnika.

Vladan Kovačević bio je među Zmajevima u prijateljskim utakmicama s Gruzijom i Luksemburgom, ali tada nije upisao minute, odnosno debitovao za nacionalni tim. (Faktor)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje