Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Srbija pod istragom: FIFA pokrenula postupak zbog zastave na kojoj je Kosovo dio Srbije

Preuzmite sliku

U svlačionici je bila zastavom na kojoj je Kosovo dio Srbije i natpisom “Nema predaje”

FIFA je pokrenula istragu protiv Srbije zbog zastave u svlačionici te reprezentacije uoči utakmice protiv Brazila, a na kojoj je Kosovo prikazano kao dio te zemlje, prenosi Reuters.

Fotografija iz srpske svlačionice sa spornom zastavom i natpisom “Nema predaje” naišla je na reakciju kosovske ministarke kulture, mladih i sporta Hajrule Leku koja je putem Twittera poručila:

“Sramotne slike iz srpske svlačionice iskazuju poruke mržnje, ksenofobije i genocida prema Kosovu tokom Svjetskog prvenstva. Očekujem konkretne akcije FIFA s obzirom da je FS Kosova punopravi član FIFA i UEFA”, objavila je Čeku.

Oglasili su se i iz FS Kosova, koji je član krovne fudbalske organizacije od 2016. godine:

“Svjetsko prvenstvo je događaj koji bi trebalo da širi radost i jedinstvo te šalje poruke nade i mira, a ne mržnje. Tražimo od FIFA da preduzme mjere protiv takvih postupaka”.

“Disciplinska komisija FIFA pokrenula je istragu protiv FS Srbije zbog zastave koja je bila u svlačionici prije utakmice s Brazilom na osnovu člana 11 Disciplnskog pravilnika i članka 4 Pravilnika Svjetskog prvenstva 2022”, poručili su iz FIFA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,