Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Spektakl u najavi: Vječiti derbi odlučuje novog prvaka BiH? (VIDEO)

Preuzmite sliku

Sarajevo i Željezničar danas će sa početkom u 17,00 sati na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ odigrati 125. vječiti derbi.

Ekipa Sarajeva ostvarila je 39 pobjeda, 47 mečeva završeno je bez pobjednika, dok Željezničar ima 38 trijumfa.

Sutrašnja utakmica bit će 105. prvenstveni duel ove dvije momčadi, a upravo bi ovaj meč mogao odlučiti novog prvaka Bosne i Hercegovine.

Tri kola prije kraja prvenstva, Sarajevo je na prvoj poziciji sa 59 bodova i ima bod prednosti ispred drugoplasiranog Željezničara.

Sarajevo bi u slučaju pobjede dva kola prije kraja imalo četiri boda prednosti ispred gradskog rivala i trebala bi mu jedna pobjeda da osigura titulu.

Željezničar bi eventualnom pobjedom prestigao Sarajevo na tabeli i imao dva boda prednosti uoči dva posljednja kola. Ako bi se meč završio bez pobjednika, najvjerovatnije bi posljednje kolo odlučivalo o prvaku naše države. Neriješen rezultat najviše bi odgovarao mostarskom Zrinjskom, koji je treći i zaostaje pet bodova za Sarajevom.

Oba tima u odličnoj formi – Fudbaleri Željezničara igraju odlično i jedina su ekipa bez poraza u drugoj dijelu sezone. U prethodnih 12 utakmica u ligi, ostvarili su osam pobjeda i četiri remija uz gol razliku 24:6.

S druge strane, Sarajevo je zabilježilo osam trijumfa, tri remija i jedan poraz uz gol razliku 19:5. Također, momčad Sarajeva u posljednjih pet utakmica ostvarila je svih pet pobjeda.

Ova utakmica bit će i duel dva najefikasnija tima lige. Željezničar je u 27 odigranih kola postigao 50 golova, a Sarajevo gol manje.

U prvoj utakmici ove sezone koja je odigrana na stadionu „Grbavica“ u 13. kolu, Sarajevo je pobijedilo rezultatom 2:1. Golove za bordo tim postigli su Velkoski i Duljević, dok je jedini strijelac za Željezničar bio Hasanović.

Sarajevo u derbi meč ulazi sa puno problema. Zbog povreda, trener Dženan Uščuplić neće moći računati na Purića, Duljevića, Kallasija (pored povrede ima i tri žuta kartona), upitni su nastupi Barića, Berberovića i Alispahića, a Radovac i Mihojević propustit će utakmicu zbog obaveza u juniorskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Trener Željezničara, Milomir Odović na raspolaganju neće imati Memiju i Beganovića zbog obaveza u juniorskoj selekciji, kao i Stanića koji je već duže vremena van stroja.

Četiri bh. reprezentativca – Na terenu bi se trebala naći i četvorica bh. reprezentativaca. Za Sarajevo od prve minute zaigrat će naš A reprezentativac Gojko Cimirot, a u timu Željezničara nasupit će mladi reprezentativci, Riad Bajić i Damir Sadiković, te povremeni juniorski reprezentativac Amir Hadžiahmetović.

Sigurno će i selektor naše A reprezentacije, Mehmed Baždarević posmatrati ovaj duel, prvenstveno zbog Gojka Cimirota i Riada Bajića. Cimirot (22) je jedan od najvažnijih igrača Sarajeva, a u posljednje vrijeme pruža sve bolje partije. Bajić (21) je postigao 15 golova ove sezone u dresu Željezničara i najbolji je strijelac bh. Premijer lige ispred Nikolića i Wagnera koji su postigli po 13 pogodaka.

Očekuje se da će na sutrašnjem vječitom derbiju između Sarajeva i Željezničara prisustvovati preko 20.000 navijača, a nadamo se da će igrači oba tima pružiti dopadljivu igru i opravdati očekivanja svih zaljubljenika najvažnije sporedne stvari na svijetu. (Reprezentacija.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje