Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Španski mediji: Ronaldo pod istragom zbog utaje poreza

Preuzmite sliku

Kako javlja španski radio Cadena Ser, kapiten portugalske reprezentacije je između 2011. i 2014. godine navodno utajio osam miliona eura poreza, zbog čega je slučaj proslijeđen Odjelu za finansijski kriminal u Madridu.

Za sada nije poznato da li će tužilaštvo podići optužnicu protiv Ronalda, budući da ne postoji jedinstven stav oko toga da li je on počinio krivično djelo, zbog zamršenosti španskog zakona. Ono što je istražiteljima sumnjivo je, kako tvrdi Cadena Ser jeste da je Ronaldo svoj novac čuvao na Djevičanskim otocima, poznatom poreznom raju.

Kada su počele istražne radnje protiv određenih fudbalera na Pirinejskom poluotoku, Ronaldo je, navodno, odlučio regulirati svoje finansije u inostranstvu. Zbog toga su istražitelji podijeljeni oko toga da li bi protiv Portugalca trebala biti podignuta optužnica. Dok jedni tvrde da, budući da je Ronaldo ispravio eventualne greške u neprijavljivanju prihoda, poreza itd., drugi tvrde da bi Portugalac trebao odgovarati za period u kom njegove finansije nisu bile u skladu sa zakonom.

Cadena Ser tvrdi također da se slučaj Cristiana Ronalda bitno razlikuje od slučaja utaje poreza Lionela Messija, jer je i nakon početka istraga Messi pokušao sakriti svoje finansije, dok je Ronaldo sarađivao sa vlastima.

Da li će Odjel za finansijski kriminal u Madridu podići optužnicu protiv Cristiana Ronalda bit će poznato u narednim sedmicama ili mjesecima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,