Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šok u Engleskoj: Manchester City pod istragom, prijeti mu oduzimanje bodova

Preuzmite sliku

City u velikim problemima.

Manchester city se nalazi pod istragom Premijer lige zbog kršenja brojnih finansijskih propisa.

City je navodno prekršio finansijska pravila Premijer lige u prethodnih devet godina. Navodi se da nisu pružili tačne finansijske informacije, „posebno u vezi sa svojim prihodima (uključujući prihode od sponzorstva), operativnim troškovima”.

Oni takođe navodno nisu u potpunosti otkrili menadžerske naknade za period od četiri godine.

Njihove prekršaje će da istraži posebna nezavisna komisija.

Premijer liga je takođe navela da City nije poštovao UEFA-ine propise o licenciranju klubova i finansijskom fer-pleju u 2013-14 i između 2014-15 i 2017-18. Takođe su prekršili pravila Premijer lige o profitu i održivosti u 2015-16, 2016-17 i 2017-18.

Takođe se u saooštenju Premijer lige. navodi da City nije sarađivao i pomagao Premijer ligi u njihovoj istrazi između 2018-19 i 2022-23.

U tom periodu je City osvojio tri titule.

Još u februaru 2020. klub je isključen iz Lige šampiona i kažnjen sa 25 miliona funti nakon što je utvrđeno da su ozbiljno obmanuli upravno tijelo evropskog fudbala UEFA i prekršili pravila finansijskog fer-pleja.

Ovo je zatim ukinuo arbitražni sud za sport koji je takođe smanjio kaznu kluba na 9 miliona funti.

Panel je tada rekao da je City pokazao „nepoštovanje“ principa da klubovi moraju da sarađuju sa istragama upravljačkog tijela i sproveo „opstrukciju istraga“.

Međutim, na osnovu centralnog nalaza sudskog veća CFCB-a da je vlasništvo City-ja u Abu Dabiju prikrilo sopstveno finansiranje kao nezavisno sponzorstvo od strane državnih komercijalnih kompanija, CAS je utvrdio: „Većina navodnih kršenja ili nije utvrđena ili je zastarela.“

Težina eventualne kazne, ali prema najavama nekih insajdera ona bi mogla da se sastoji u oduzimanju bodova.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,