Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šok: FIFA izbacuje jednu reprezentaciju sa Mundijala, čeka se konačna odluka

Preuzmite sliku

Meksička televizija “Azteca Deportes” objavila je da je FIFA odlučila da će Ekvador biti izbačen sa ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Kataru.

Televizija se pozvala na advokata Fudbalskog saveza Čilea, koji je i zahtjevao istragu zbog nastupa Byrona Castilla, fudbalera Ekvadora, koji je navodno lažirao dokumenta.

Čileanci navodno imaju i dokaze da je Castillo u kvalifikacijama za Mundijal igrao za Ekvador sa lažnim pasošem, a pominjalo se i to da mu ni datum rođenja u dokumentima nije ispravan.

Eduardo Carleco, advokat, tvrdi da u ekvadorskim registrima uopšte nema otisaka prstiju od Castilla, te da je on rođen u Kolumbiji.

“Roditelji Byrona Castilla su rođeni u Tumaku u Kolumbiji. Byron je rođen u Tumaku i tamo je i kršten. Ne postoji nikakav dokaz da on ima bilo kakve veze s Ekvadorom i dokazi su vrlo jasni”, rekao je Carleco.

  • “Azteca Deportes” piše da je FIFA odluku već praktično donijela i da će Ekvador biti izbačen sa Svjetskog prvenstva, odnosno da će se utakmice u kojima je nastupio Castillo biti registrovane rezultatom 3:0 za protivnike.

    Ekvador je kvalifikacije završio kao četvrti, Peru kao peti, Kolumbija kao šesta i Čile kao sedmi, ali s obzirom da je Castillo igrao samo protiv Čilea, ta reprezentacija će dobiti novih šest bodova i skočit će na četvrto mjesto.

    U toj situaciji Peru bi i dalje igrao dodatne kvalifikacije (13. juna protiv Australije), a Ekvador bi završio na posljednjem mjestu.

    Iako se nagađalo da bi u ovom raspletu na Svjetsko prvenstvo ni kriva ni dužna mogla otići Italija, južnoamerički izvori tvrde da se to neće dogoditi.

    Konačna odluka bit će objavljena u petak.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje