Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slavlje na koje se čekalo 33 godine: Napolitanci Scudetto slavili čitave noći

Preuzmite sliku

Navijači Napolija slavili su na ulicama Napulja čitave noći osvajanje šampionske titule u Seriji A, prve poslije 33 godine.

Ljudi su pjevali i plesali na ulicama, grlili se, dok su djeca oko njih igrala fudbal. Neki od navijača skakali su od sreće u fontane, a mnogi su mahali zastavama kluba dok su krstarili gradom na skuterima.

Napoli je u četvrtak uvečer osvojio titulu, prvu poslije 33 godine, tako što je osvojio bod (1:1) u utakmici protiv Udinesea na gostujućem terenu.

Ekipu je u Udinama pratilo 11.000 navijača, a ostali su gledali utakmicu na stadionu “Diego Armando Maradona” i kafićima.

“U našim srcima živio je jedan san, da Napulj ponovo postane šampion”, pjevali su okupljeni na gradskim ulicama.

“Plačem. Ovo je historijski trenutak”, rekao je 13-godišnji navijač Edoardo Napa, prenio je BBC.

On je dio mlade generacije Napolijevih navijača koji se nije ni rodio kada je klub posljednji put osvojio titulu, predvođen Maradonom, 1987. i 1990. godine.

Nisu samo lokalni stanovnici slavili titulu, u Napulj su došli navijači iz Italije, Francuske, Španije i Velike Britanije, proslavljali su uz torte, piće, sladolede.

U Napulju se fudbal diše i živi. Cio grad je bio ukrašen i spreman za žurku, plavo-bijele zastave visile su sa balkona i prozora, oslikani su murali, palile su se baklje i slušala muzika.

“Čini se kao da je svijet ovdje stao. Ova žurka će trajati najmanje mjesec dana. Trajaće do ljeta. Osjećaj je nevjerovatan. Napolitanci unesu ljubav u sve što rade, uključujući i fudbal”, rekla je studentkinja Amelija Bafi, koja je iz Rima doputovala da proslavi titulu.

Žurka se čekala 33 godine, otkako je kapiten Maradona predvodio ekipu. U gradu se i dalje osjeća njegovo prisustvo, murali sa njegovim likom oslikani su po gradu, njegove slike su na prozorima kafića i bilbordima.

Mnogi su se ispred njegovog velikog murala okupili da donesu cvijeće i upale svijeće, a neki su i plakali.

“Ovo prevazilazi religiju. Ono što radimo je kao ritual. Molimo se za Diega Maradonu kao da je svetac. To je ludo i mi to volimo”, rekla je Bafi o čuvenom Argentincu koji je umro 2020. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,