Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Skupština Slobode jednoglasno podržala UO da ne isplaćuje novac koji nije zarađen (VIDEO)

Preuzmite sliku

U plavoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli održana je vanredna skupština FK Sloboda Tuzla na kojoj je primarno razmatrana informacija o problemu na relaciji Upravni odbor FK “Sloboda” Tuzla i Nogometni/fudbalski savez BiH.

Nakon utvrđivanja potrebnog kvoruma, pristunim članovima Skupštine obratio se predsjednik Upravnog odbora FK Sloboda Tuzla, Senad Mujkanović koji je 22 pristuna člana Skupštine FK Sloboda Tuzla upoznao o trenutnoj situaciji u klubu i akutelnim problemom sa Nogometnim savezom BiH i Licencom za takmičenje u BH Telecom Premijer ligi naredne sezone.

Mujkanović je istakao da je trenutno najveći gorući problem Slobode mogućunost da klub izgubi licencu koju je prije nekoliko sedmica dodijelila Drugostepena komisija Nogometnog saveza BiH, a kao glavni razlog navodi se neizmiravanja duga prema fudbalerima koji su napustili klub.

-Od septembra pa do današnjeg dana mi smo uradili mnogo posla na ustrojavanju i uređenju kluba i naravno da to nije sve i da je to posao koji traje i uvijek može više i bolje. Mi smo vrlo blizu da klub dovedemo u red kakav bi trebao da bude jedan klub koji će poštovat zakone i državu. Od našeg dolaska u klub, od momenta odstupanja bivše uprave i našeg djelovanja kao Odbor za hitnost, pa kasnije kao Upravni odbor, napravili smo veliki rezultat uzimajući u obzir u kakvim uslovima smo morali djelovati i sa kakvim raznoraznim problemima smo se susretali. Nismo imali ništa svoje, nismo imali fudbalere, svlačionica nije naša, sastanci u Čaklovićima, odvođene fudbalera i slično, ali ne bih da vam dosađujem tim stvarima, kazao je Mujkanović na početku vanredne skupštine i dodao da je bivša uprava ostavila dosta nereda u klubu, da je ostavila neisplaćenu platu, razne dogovore i sporazume sa igračima što je klub stiglo u procesu licenciranja za narednu sezonu.

-Većinu sporazuma smo ispoštovali, iako su ti sporazumi imali neke izmišljene cifre, mi smo veliki dio toga ispoštavali, međutim ostao je jedan dio, uglavnom prema onim fudbalerima koji nisu bili u sistemu, koji su na raznorazne načine eskivirali i tražili način da ne sarađuju sa novom upravom, trenerom i Slobodom. To nam je došlo na napaltu tokom licenciranja kada su nas ljudi sačekali i poturili nam ta potraživanja za koja mi pravno smatramo da ne moramo isplatiti. Danas se trebalo odlučivati da li će nam uzeti ili ostaviti licencu. Međutim, sjednica Drugostepena komisije je odgođena iz njima poznatih razloga za utorak u 12 sati, rekao je Mujkanović, dodavši da je cilj Uprave upoznati Skupštinu o problematici sa kojom se klub susreće radi usaglašavanja zajedničkog stava.

Koliko je složena situacija između FK “Sloboda” Tuzla i Nogometnog saveza BiH pojasnio je i pravni zastupnik FK Sloboda Tuzla, Dino Kikanović koji je obrazložio da je Sloboda poduzela pravno dostupne korake, ali da Nogometni savez BiH i dalje zahtjeva da Sloboda izmiri dugovanja prema fudbalerima iako ne postoji pravna osnova.

“Skupština Slobode je jednoglasno podržala UO FK Sloboda da ne isplaćuje novac na osnovu Odluke prvostepene i drugostepene komisije za licenciranje klubova NS/FS BIH koja je na osnovu sporazuma između fudbalera u ovom Slučaju Ivana Fatića, Ivana Kostića, Damira Mehidića i Miljana Govedarice i FK Sloboda naložila Slobodi da uplati određen iznos novca ukoliko se želi zadržati licenca.  Ni u jednom svom aktu nadležna tijela NSBiH nisu decidno navela koliko iznosi dug našeg kluba, a nakon što smo, ipak, dio sredstava uplatili, kako ne bismo snosili sankcije, sada nam je nametnuta nova, još veća obaveza, uz poruku da „ne talasamo i da će nam u idućoj sezoni biti izvršena kompenzacija“. Prema dopisu koji nam je proslijedio predsjednik Administrativne komisije NSBiH Nijaz Merdanović sada se od nas traži da platimo novih 83.000 maraka – izjavio je pravni zastupnik Slobode Dino Kikanović koji kao primjer navodi slučaj Govedarice.

  • “Nogometni Savez Tuzlanskog kantona je već bio donio Odluku da su njegov sporazum kao i ostali sporazumi neosnovani. Mi u posjedu imamo pravosnažnu Odluku NS TK da je njegov sporazum neosnovan. Samim tim, Nogometni savez ne pruža pravnu zaštitu tim sporazumima što možemo vidjeti iz konkretnog primjera kada je u pitanu slučaj Asim Zec koji ima isti takav interni sporazum koji ima potpisan sa FK Sloboda ali u tom slučaju savez ne pruža pravnu pomoć klubu. Postavlja se pitanje kako je moguće da Nogometni savez na osnovu jednog istog sporazuma pruža pravnu pomoć igračima, a ne pruža FK Sloboda” – pojašnjava advokat Kikanović.

    Pravni zastupnik Slobode Dino Kikanović predlaže i moli  NS/FS BIH da uputi Fatića, Kostića, Govedaricu i Mehidića na nadležni sud gdje će oni imati priliku da dokažu osnovanost i visinu svog tužbenog zahtjeva kao i da omogući Slobodi pravo odbrane koja je do sada bila u potpunosti onemogućena. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje