Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Skandal u engleskom fudbalu: Policiji prijavljeno 1.700 slučajeva zlostavljanja mladih fudbalera

Preuzmite sliku

 U Engleskoj se vodi opsežna istraga o navodima o zlostavljanju maloljetnih fudbalera u klubovima, a policija je do sada zaprimila 1.700 prijava takvih slučajeva.

Udruženje za prevenciju nasilja nad djecom (NSPCC) u saradnji sa više od 20 policijskih timova širom Engleske provodi opsežnu istragu u vezi sa skandalom koji je ovih dana potresao kolijevku fudbala.

Istrage obuhvataju sve nivoe engleskog fudbala, od premierligaških do amaterskih klubova. Pod istragom je 98 klubova, a policija je privela 83 osumnjičene osobe.

Putem telefonske linije za pomoć NSPCC-a i direktnim prijavama u policiji do sada je dobijeno 1.700 dojava o zlostavljanju djece u fudbalu, dok je broj potencijalnih žrtava oko 350. Među onima koji su prijavili da su bili žrtve zlostavljanja u mlađoj dobi su Paul Stewart i Matt Le Tissier, bivši engleski reprezentativci.

Skandal je u javnost dospio kada je bivši fudbaler klubova Bury i Sheffield United Andy Woodward (43) nedavno optužio svog trenera Rurryja Bennella da ga je seksualno zlostavljao na početku fudbalske karijere, a za nekoliko dana se javilo više od 20 fudbalera koji također tvrde da su bili žrtve nasilja svojih trenera.

Predsjednik Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) Gianni Infantino poručio je da se odgovorni za zlostavljanje mladih fudbalera moraju pronaći i najoštrije kazniti.

Čelnik Fudbalske federacije Engleske Greg Clarke izjavio je kako je to najveći skandal koji je pogodio engleski fudbal u historiji. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,