Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Širom Italije navijači slavili pobjedu u finalu Evropskog prvenstva

Preuzmite sliku

Širom Italije navijači su noćas slavili pobjedu svoje fudbalske reprezentacije nad Engleskom u finalu Evropskog prvenstva, a najveće okupljanje bio je u Rimu.

  • U zoni za navijače u glavnom gradu, hiljade ljudi počele su da skaču u grle se u trenutku kada je Italija trijumfovala rezultatom 3:2 nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

    Ovo je prva evropska titula za Italiju od 1968. godine, a Engleska je bez velikog trofeja od 1966. godine, kada je u finalu Svjetskog prvenstva pobijedila NJemačku, podsjeća BBC.

    Odmah nakon završetka utakmice na stadionu Wembley, širom Italije počele su proslave.

    Ispaljivan je vatromet, a svuda se mahalo zastavama Italije u velikom oduševljenju koje se vratilo u ovu zemlju nakon teške krize koju je donijela pandemija.

    Italijanski trener Roberto Mancini u suzama je rekao da su se tri godine teškog rada isplatile na ovom takmičenju.

    “Bili smo veoma dobri, nije bilo nikakvih problema među igračima i svaka im čast na tome. Ne samo na terenu, tu su odgrali briljantno, nego smatram i da smo bili u stanju da iskujemo timski duh. Oni će uvijek biti sinonim za ovaj trijumf jer se toliko poštuju međusobno”, rekao je Manćini nakon utakmice.

    UEFA je proglasila italijanskog odbrambenog igrača Leonarda Bonuccija (34) i strijelca gola za svoj tim u regularnom toku meča za zvijezdu utakmice. On je osvojio svoj prvi međunarodni trofej, devet godina nakon poraza od Španije u finalu Evropskog prvenstva 2012. godine.

    On je vikao u kameru “Vraća se u Rim” nakon utakmice, što je bio odgovor na stih popularne pjesme engleskih navijača “Vraća se kući”, koja je posvećena fudbalu i velikom trofeju.

    “Slušali smo to od prvog dana, od utakmice sa Danskom, da će pehar da ide u London. Žao mi je zbog njih, ali pehar leti u Rim da bi Italijani širom svijeta mogli da uživaju u ovom takmičenju”, rekao je Bonucci.

    Italijanski predsjednik Sergio Mattarella čestitao je Manciniju i igračima jer su “dobro predstavljali Italiju i donijeli čast u sport”.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,