Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sindikat profesionalnih fudbalera izrazio zabrinutost: To je nedopustivo i rizik za karijere igrača

Preuzmite sliku

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH ističe da se od početka takmičarske sezone 2019/2020. u svakom kolu termin odigravanja utakmica od 17.30 sati koristio u Premijer ligi BiH, a ovog vikenda to je bio slučaj na dvije utakmice.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH izražava zabrinutost zbog okolnosti u kojima su se do sada odigrale pojedine utakmice Premijer lige BiH.

– Odigravanje utakmica u ljetnom periodu, u dnevnim terminima otežava svim učesnicima bavljenje fudbalom. Zabrinutost dijeli i velika većina igrača koja nastupa u elitnom rangu bh. fudbala. Sindikat je zaprimio od početka nove takmičarske sezone brojne žalbe igrača, koji su izrazili svoje negodovanje zbog nastupanja u ovim vremenskim uslovima, a ipak su poštovali svoje klupske obaveze i nastupali – saopćeno je iz Sindikata profesionalnih fudbalera BiH.

Trener FK Tuzla City, Milenko Bošnjaković, nakon utakmice 4. kola u kojoj je njegov tim gostovao Mladosti u Doboju kod Kaknja, a koja je također odigrana u 17.30 sati, rekao je da je utakmicu bilo teško gledati, a kamoli igrati.

– Jako teška utakmica za sve aktere. Bilo je zahtjevno igrati po ovim vrućinama – rekao je igrač Radnika Velibor Đurić, nakon susreta 2. kola u kojem je njegov tim igrao u terminu od 17.30 sati.

– Već u uvodnim minutama susreta disanje igrača je bilo otežano, te su osjećali iscrpljenost. Igranje pod velikim temperaturama predstavlja rizik za karijere igrača što je nedopustivo – navode iz Sindikata.

Sindikat podsjeća da je Nogometni savez BiH obavezao klubove da moraju nastupati na stadionima s reflektorskom rasvjetom od sezone 2018/19. Kasnije se ta odluka pomjerila na sezonu 2019/2020. zbog, kako je navedeno “praktičnih razloga”. Ipak, ta odluka nije sprovedena, te se i u novoj takmičarskoj sezoni utakmice igraju u dnevnim terminima.

Sindikat ističe Takmičarska komisija Nogometnog saveza prilikom donošenja kalendara takmičenja nije konsultovala igrače, u čemu je trebala pokazati fleksibilnost da bi se zdravlje igrača stavilo u prvi plan.

Podsjetio je i na upute Ministarstva rada i socijalne politike o radu na visokim temperaturama na otvorenom, gdje se nalaže povećana briga o radnicima u ljetnom periodu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje