Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sindikat fudbalera traži od poreskih uprava provjeru u klubovima

Preuzmite sliku

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini jutros se obratio nadležnim kantonalnim poreskim upravama i zatražio, na osnovu dostupnih informacija i sumnji na kršenje zakona, provjeru inspekcija u klubovima čije poslovanje, kako se navodi, očito nije u skladu sa zakonom.

Ističu da ne treba biti financijski ili pravni ekspert, ni čak poznavaoc prilika u bh. fudbalu, kako bi opravdali brojne medijske napise u proteklim danima, koji su ukazivali na ove nelogičnosti u poslovanju pojedinih klubova.

– Jasno je da pojedini klubovi ne prikazuju stvarne iznose primanja igrača, s obzirom na to da prikazane iznose s njihove strane niželigaški klubovi, članovi Druge lige Federacije BiH, mogu isplaćivati – navode iz Sindikata.

Također, dodaju da su, s obzirom na raspoložive informacije od igrača i uvid u sporazume i ugovore, upoznati s činjenicom da klubovi potpisuju ugovore s najmanjim mogućim prikazanim primanjima za igrače, a ostale ugovorene obaveze isplaćuju “na ruke” bez stvarnog prikazivanja. Tako klubovi čine direktnu štetu državi kroz ne plaćanje značajnih iznosa poreza, a igrači trpe štetu s obzirom na to da imaju puno pravo na penziono osiguranje i druge povlastice koje im pripadaju kroz određene zakonske norme.

Sindikat je pozvao komisiju za licenciranje FSBiH da u potpunosti provodi svoje kriterije, jer je očuvanje integriteta premijerligaškog takmičenja za sve aktere jako bitno.

– Koristim priliku da apelujem na sve igrače, da dobro vode računa šta potpisuju. Svaku stavku ugovora moraju detaljno pročitati i biti svjesni činjenice da mogu ostvariti samo potraživanja koja su navedena u ugovoru. Ono što usmeno dogovore ili dobiju na neki drugi način nije u skladu sa zakonom, te u eventualnim budućim sporovima ne može biti predmet potraživanja – rekao je osnivač Sindikata profesionalnih fudbalera BiH Aldin Đidić, saopćeno je iz Sindikata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje