Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šesnaest godina nakon što je zabio prvi gol za portugal: Ronaldo napada rekord Ali Daeija

Preuzmite sliku

Šesnaest godina nakon što je zabio prvi gol za Portugal, s 35 na leđima probio je čudesnu granicu

Cristiano Ronaldo, 35-godišnji napadač rođen u gradu Funchalu na otoku Madeira, u utorak je postao prvi evropski fudbaler koji je uspio probiti granicu od 100 reprezentativnih pogodaka i tek drugi na svijetu nakon što je to napravio Iranac Ali Daei u 149 utakmica u razdoblju od 1993. do 2006. godine, piše Jutarnji.hr.

– Mislio sam da ćemo proslaviti 100 golova, ali, eto, proslavili smo 101. Čestitke Cristiano, dosegao si nove visine na svome putu – biranim se riječima Ronaldu preko Twittera obratio Pele, šesti na vječnoj listi sa 77 golova za Brazil i jedan od najvećih fudbalera svih vremena, za mnoge najveći.
U tu usku skupinu fudbalera genijalaca koje nazivamo “najvećima u historiji” definitivno pripada i Ronaldo. I to ne od prekjučer.

Prvi gol je Ronaldo postigao u osmom nastupu za reprezentaciju. Grčka je u grupi Evropskog prvenstva 2004. nokautirala domaćina turnira i tog 12. juna mu najavila što ga čeka nekoliko sedmica kasnije u finalu. Tada 19-godišnji krilni napadač Manchester Uniteda u poluvremenu je ušao u igru umjesto Simaa Sabrose i u nadoknadi nakon kornera Luisa Figa uspio tek poraz ublažiti na 1:2.

Do stotog, kao i 101., došao je u 165. utakmici protiv svog omiljenog suparnika. Švedska za njega nije imala rješenje, zabio je dva gola za 2:0 pobjedu i došao do brojke od sedam golova protiv Šveđana. Samo je još Litvaniji zabio toliko, nikome više od toga. Prvi iz slobodnog udarca, drugi također udarcem izvana. Oba – vrhunski! Propustio je Hrvatsku u subotu, zaustavila ga je infekcija nožnog prsta. Bio je pod upitnikom i za dvoboj u Solni, dijelu Stockholma, no dvije utakmice ipak nije želio propustiti. Obukao je svoju sedmicu i presudio utakmicu. Pokraj njega u napadu bio je Joao Felix, koji je imao tri godine kad je Ronaldo zaigrao svoju prvu utakmicu za Selecao. Posljednju je odradio bez prisustva publike…

– To je kao cirkus bez klaunova, kao vrt bez cvijeća. Mi igrači ne volimo igrati na praznim stadionima, ali navikao sam se na to. Tužno je što nema navijača, volim kad mi zvižde na utakmicama u gostima, to me motiviše. No zdravlje mora biti na prvom mjestu i to moramo respektirati. Nadam se da će se navijači uskoro vratiti na tribine, jer su oni sreća ove igre – objasnio je slavljenik.

Ronaldo je u historijske knjige uvukao i Robina Olsena, vratara kojeg je Igor Tudor 2015. doveo u PAOK. Njemu je zabio 100. i 101. gol u reprezentativnoj karijeri.
– Pitao me jesam li bio na lopti – švedskim je novinarima 30-godišnji čuvar mreže prepričao kratki razgovor s Ronaldom na stadionu nakon posljednjeg zvižduka.

Tih nekoliko riječi dovoljno je da bi se shvatila Ronaldova filozofija. Nema kod njega opuštanja, samo rad, rad, pa opet malo rad. Nakon dva sjajna pogotka njega je zanimalo koliko su ti udarci bili blizu savršenstvu, je li golman imao šansu zaustaviti ih…

Zanimljivo je da se nakon utakmice s Hrvatskom, u Portugalu proširila priča da reprezentacija igra bolje bez Ronalda.

– Na te provokacije nisam baš obraćao pažnju. Ne moram se više dokazivati…

Iako, poznavajući njegov temperament, te priče sigurno su mu bile motiv više.

– Što da vam kažem? Ekipa u kojoj igra najbolji igrač na svijetu ne može biti bolja bez najboljeg igrača na svijetu. Ronaldo ruši rekord za rekordom i onda, kada svi misle da je gotov s poslom, on pronađe nove rekorde za rušenje. Time se hrani – objasnio je razmišljanje svog kapetana izbornik Portugala Fernando Santos.

Brojke su uistinu – nenormalne. Šta Ronaldo radi pod stare dane, to fudbal još nije vidio. Prije 30. rođendana za Selecao je postigao 52 gola u 118 utakmica, a nakon tog slavlja 49 u 47 reprezentativnih dvoboja! Hoćete još? Otkako je napunio 33 godine, za Portugal je odigrao 19 utakmica i postigao 22 gola. U seriji je od sedam uzastopnih utakmica Portugala na kojima se upisao u strijelce, na tim je dvobojima postigao 13 golova. Ma, nevjerovatno…

Naravno, u skladu sa starim, dobrim hrvatskim običajem, krenula je priča dežurnih domaćih cinika tipa “eh da je igrao u Portu protiv Hrvatske, već bi bio korak do rekorda…” No dobro, i ovako mu je ostalo još samo osam golova. Ali Daei, čuvaj se, tih 109 pogodaka za Iran bit će uskoro dovoljno samo za drugo mjesto na tabeli svih vremena. U oktobru Portugal prvo dočekuje Španiju u prijateljskom dvoboju (7. X.) pa u Ligi nacija ide Francuskoj (11. X.) i ugošćuje Švedsku (14. X.). I onda u studenom prijateljska utakmica koju kao da je dogovorio sam Ronaldo. U goste Portugalu 11. novembra stiže Andora. Da, jedna od najslabijih svjetskih reprezentacija.

Tri dana kasnije Portugal dočekuje Francusku, a 17. novembra gostuje u Splitu kod Hrvatske. Šest utakmica do kraja 2020. godine, bude li Ronaldo spreman, apsolutno dovoljno da kralj stigne na tron. Možda rekord sruši upravo na Poljudu. Ako i ne uspije, uvijek je tu 2021. U njoj će, 5. februara, proslaviti tek 36. rođendan. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje