Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Serijal “Lopta”: Više od stotinu sagovornika govori je li fudbal više od sporta (VIDEO)

Preuzmite sliku

Fudbal ima razna lica: strast, vještina, nekada pobjeda, nekada poraz. Često je fudbal politika, ponekad i prevara, gotovo uvijek neizvjesnost.

Serijal “Lopta” bavi se fenomenom fudbala i traži odgovore na pitanja: je li fudbalska igra više od sporta, je li generator ili katalizator socijalnih, političkih, etičkih, etničkih i finansijskih kretanja u cijelom društvu, povezuje li ili razdvaja, u čemu se krije tajna snage koju ova igra nosi sa sobom, otkud je ta igra došla na ove prostore, zašto je ostala i ko su oni koji je igraju, a ko oni koji je kreiraju.

U serijalu, koji su za Al Jazeeru Balkans radila tri poznata reditelja, pojavljuje se više od stotinu sagovornika, među kojima su i najveće fudbalske zvijezde svih vremena s prostora Balkana.

Fudbal ima razna lica: strast, vještina, nekada pobjeda, nekada poraz. Često je fudbal politika, ponekad i prevara, gotovo uvijek neizvjesnost. Mnogima je fudbal život, samo nekima slava i bogatstvo, a brojnima neuspjeh i lijepa uspomena. Fudbal zavađa mase, pokreće ratove, ali fudbal i miri, približava, čini nemoguće stvari mogućima, okuplja milijarde, naprosto zato što je fudbal na koncu uvijek – igra.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,