Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Selektor bh. fudbalera Ivaylo Petev: Uprkos problemima idemo na tri boda protiv Kazahstana

Preuzmite sliku

Ivaylo Petev, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine uoči dva važna kvalifikaciona duela za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2022. godine protiv Kazahstana i Ukrajine našao se u velikim problemima, nakon što je nekoliko važnih igrača među kojima Rade Krunić i Miralem Pjanić, moralo odustati od dolaska na okupljanje reprezentacije, zbog povreda ili bolesti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uz Krunića i Pjanića bh. selektor neće moći računati na Marija Vrančića, Sinišu Saničanina, Matea Sušića i Stjepana Lončara.

Ipak, Petev se nada da će momci koji su u ponedjeljak spremni stigli na pripreme na Ilidžu uspjeti da odigraju dvije dobre utakmice te na taj način ostave BiH u igri za odlazak u Katar.

“Najteži meč je prvi, tako da idemo sa pripremama 100 posto da odigramo što bolje i naravno da idemo na pobjedu, na tri boda. Svaka utakmica je teška, ne mislim da će nam biti lako. Sve ovisi o nama i kako ćemo se ponašati. Znamo to, spremni smo na to i moramo ići ozbiljno i jako“, rekao je Petev.

Osvrnuo se i na činjenicu da je za duele s Kazahstancima i Ukrajincima ostao bez nekoliko jako važnih igrača za reprezentaciju.

“Igrači koji su na okupljanju, mogu reći da sam prezadovoljan njima. Ovi koji su ovdje za mene su najbolji. Imamo plan na koji način i kako ćemo igrati. Šta ja hoću, to je da budemo pola koraka bolji nego što smo bili“, naglasio je selektor BiH.

Dodao je da ga raduje dobra forma većine reprezentativaca te da je za njega najbitnije zajedništvo u timu.

Na probleme u taboru Ukrajine, koja se također susrela sa velikim brojem otkaza igrača, Petev se ne osvrće te ističe da mu je samo važno kako izgleda njegov tim.

“Uvijek mislim o tome kako ćemo mi izgledati. Ne želim obraćati puno pažnje na druge reprezentacije, uvijek gledam našu, da mi izgledamo što bolje. Neće biti lako, idemo pokušati uzeti najviše što možemo“, rekao je Petev.

Eldar Čivić, prvotimac mađarskog Ferencvarosa optimista je uprkos činjenici da će bh. tim u naredna dva duela biti izuzetno oslabljen.

  • “Ova situacija nije uticala na naše psihološko stanje. Sigurno će nam nedostajati, ali imamo opet vrlo dobru ekipu i možemo ostvariti naš cilj“, rekao je Čivić.

    Smail Prevljak, napadač belgijskog Eupena na okupljanje reprezentacije je došao u sjajnom raspoloženju, jer je za vikend bio dvostruki strijelac protiv Genka.

  • “Prije svega moramo se dobro spremiti. Sigurno nas očekuju dvije teške utakmice, jer nijedna nije lagana. Biće to veoma važne utakmice i očekujemo pobjede“, optimista je Prevljak, koji smatra da je BiH kvalitetnija selekcija i od Kazahstana i od Ukrajine.

    Bh. fudbaleri susret protiv Kazahstana igraće 9. oktobra u Nur Sultanu, a protiv Ukrajine tri dana kasnije u Lvivu.

    Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u grupi ”D” kvalifikacija za Mundijal u Kataru iz četiri meča sakupila je tri boda, koliko ima i Kazahstan s utakmicom više. Francuska je prva sa 12 osvojenih bodova u šest susreta. Slijede Ukrajina (pet utakmica) i Finska (četiri) sa po pet bodova.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje