Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šefik Imamović: Pandemija ostavila posljedice na sportski život djece

Preuzmite sliku

Istaknuti trener mladih U13 i U11 Nogometnog saveza Tuzlanskog kantona Šefik Imamović kaže da je pandemija koronavirusa ostavila posljedice i na djecu koja su se do uvođenja restrikcija bavila sportom, a kod mnogih su oslabile motoričke sposobnosti, jer su bili primorani sjediti u kućama i nisu se smjeli kretati.

“Definitivno je primjetno kod mnogih dječaka, a i starijih sportista da je ova pauza djelovala na njihov mentalni sklop, a isto tako velikom mjerom i na motoričke sposobnosti. S obzirom da su sportisti u prosjeku aktivni pet do šest sati sedmično i kada to pomnožimo sa nekoliko sedmica dobijemo rezultat da je napravljen jedan veliki korak unazad kod mnogih sportista” – rekao je u razgovoru za Fenu Imamović, koji je ujedno i voditelj Nogometne škole mladih talenata BiH te trener omladinskog pogona U15 u FK Sloboda Tuzla.

Nasreću, dodaje, mladi ipak nisu odustali od sporta.

“Ovo nam je stanje poslužilo da svi skupa uvidimo da jednostavno i naš način života bez sporta gubi smisao. Bez takmičarskog duha kod djece i navijačkih atmosfera osjetila se velika praznina u emocijama nakon ove pauze prouzrokovane virusom” – kaže Imamović.

Početak nogometnih takmičenja i povratak na terene svi željno iščekuju. Međutim, ovo pitanje je u nadležnosti krovnog saveza BiH, Federalnog saveza i kantonalnih saveza koji još čekaju smirivanje situacije.

“Mi se nadamo da ćemo već ovog ljeta nastaviti da normalno planiramo takmičenja. Nažalost veliki broj turnira van granica BiH su otkazani, gdje su naša djeca trebala uzeti učešće kao specijani gosti i osvajači tih istih takmičenja. Naravno da ćemo se obradovati barem nekim od domaćih turnira ili prvenstava koji će moći biti održani u skorije vrijeme “- ističe on.

Raduje činjenica da je sve više djece koja pokazuju iznimne sportske talente, a Imamović naglašava kako im je iz tog razloga podrška neophodna.

“Posebno je to vidljivo u TK što smo dokazali u posljednjih šest godina kada smo sa dječacima učestvovali na mnogim elitnim turnirima van granica BiH – u Njemačkoj, Italiji, Austriji, Švicarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, gdje su se naša djeca vraćala kući uvijek s medaljama. Ono što mene raduje je da je naš Nogometni savez Tuzlanskog kantona prepoznao ove turnire. Takvi projekti itekako vrijede za djecu u pogledu iskustva. Sve to nama trenerima pomaže da imamo uvid u razvoj nogometaša zapadnoeuropskih zemalja te da te pokazatelje možemo uporediti sa stanjem u BiH i praviti planove i programe za buduće generacije” – podvlači Imamović. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,