Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sahranjen je Pele, više od 230.000 ljudi oprostilo se od legendarnog Brazilca

Preuzmite sliku

Legendarni brazilski nogometaš Edson Arantes do Nascimento, poznatiji kao Pele, sahranjen je nakon dvodnevne ceremonije u Brazilu.

Po mnogima najveći nogometaš svih vremena preminuo je 29. decembra u 82. godini nakon dugogodišnje borbe s rakom. Ceremonija je trajala dva dana, sve do večeras, kada je sahranjen.

Njegov lijes nošen je kroz okrug Santos, gdje se proslavio tokom karijere, dok su se hiljade ožalošćenih fanova redale na ulicama kako bi se oprostile od trostrukog osvajača svjetskog prvenstva.

Pele je pokopan na devetom spratu groblja u neboderu koji ima pogled na stadion Santosa, mjesto gdje se proslavio tokom karijere

Njegovo tijelo bilo je stavljeno u otvoreni kovčeg na terenu Santosa, a tu ga je iznio sin Edinho, koji je bio vrlo emotivan tokom ceremonije. Od Pelea se oprostilo više od 230.000 ožalošćenih, koji su u posljednja dva dana došli da odaju počast velikoj nogometnoj legendi.

No, samom pokopu prisustvovali su samo članovi uže porodice. Navodno, Pele je sam odabrao da mjesto ukopa bude deveti sprat groblja kako bi “bdio” nad stadionom svog voljenog Santosa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,