Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Safet Sušić: Želim li biti selektor? Nikada se nisam nudio, neću ni sada

Preuzmite sliku

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine na današnji dan prije sedam godina je ostvarila najveći uspjeh u svojoj historiji. Zmajevi su u Kaunasu na teškom gostovanju slavili kod Litvanije i po prvi put izborili plasman na Svjetsko prvenstvo, a ovaj uspjeh danas je sve dalje u našoj prošlosti.

U ovo vrijeme prije sedam godina narod je plakao od sreće. Samo u Sarajevu je hiljade automobila od aerodroma do grada čekalo Zmajeve, slavlje je trajalo do zore, a danas? Avion koji će sletjeti sa članovima stručnog štaba i ponekim od igrača neće dočekati skoro iko. Neće biti ni kamermana ni fotoreportera. Tek porodica i osoblje N/FSBiH.

Ime Safeta Sušića se danas među navijačima nostalgično spominje. S obzirom na ostvareni rezultat, činjenica je da je Pape naš najbolji selektor u historiji i ne čudi što bi ga mnogi danas rado željeli ponovo vidjeti na čelu državnog tima.

Šta o tome misli sam Sušić otvoreno je kazao u razgovoru za Reprezentacija.ba portal, a bilo je govora još o njegovoj eri, stanju u reprezentaciji, kao i minulim utakmicama.

“Nisam sinoć gledao utakmicu, ova Liga nacija me toliko i ne interesuje, jer to su više-manje prijateljske utakmice. Samo sam pogledao rezultat i da smo od 15. minute igrali s igračem manje. Kada tako rano zaradis isključenje, šta drugo i da očekuješ protiv jedne reprezentacije kao što je Poljska. Nemaš nikakve šanse. Žao mi je zbog onog neuspjeha u baražu jer smo imali baš dobru priliku. Da smo pobijedili Sjevernu Irsku, i sljedeću bismo utakmicu igrali na domaćem terenu, ali, eto. Kada podvučemo crtu i vidimo šta smo pokazali u kvalifikacijama i baražu, onda nam nije ni mjesto na tom Evropskom prvenstvu”, kaže otvoreno Sušić.

Reprezentacija je danas slabija

Euforija poslije svih ovih rezultata nikada nije bila manja u BiH. Ni sam Sušić, kaže, nije jučer pratio utakmicu.

“Kako napraviti restart? A čim nemaš rezultate, ljudi su manje zainteresovani, nema onda ni euforije. Samo dobre igre i rezultati mogu vratiti to. Činjenica je da je danas reprezentacija dosta slabija od one koju sam ja svojevremeno vodio. Bila je to odlična generacija u kojoj su bili Spahić, Ibišević, pa Misimović… Sve vrhunski igrači. Dosta toga se promijenilo. Da li može neka bolja reprezentacija da se sastavi, ne bih se usudio da komentarišem, pogotovo iz razloga što ne poznajem najbolje ove nove, mlađe, igrače koji su se pojavili u posljednje vrijeme. Treba razmišljati već sada o kvalifikacijama, priželjkivati da ne padnemo u tešku grupu, jer puno teže se kvalifikovati na Svjetsko nego na Evropsko prvenstvo.”

Prokomentarisao je i Bajevićevu odluku da nakon utakmica Lige nacija napusti kormilo Zmajeva.

“Duško u startu nije bio zainteresovan za taj posao, njega su nagovorili da preuzme kada je već tu. Pristao je vjerovatno iz razloga što bi se obje utakmice baraža igrale na domaćem terenu, želio je da nas odvede na Evropsko prvenstvo… Znalo se da je tu samo privremeno i njegova odluka je sasvim očekivana.”

Prebrzo su me otjerali

Je li u ovom trenutku realno očekivati da se Sušić vrati na mjesto selektora reprezentacije BiH?

“Ne bih o tome govorio. Da kažem da bih se vratio, bilo bi da se nudim, a to nikada nisam niti ću ikada raditi. Sa Savezom nisam u kontaktu, niko me nije zvao i pitao da li me interesuje takvo nešto, tako da nema smisla da bilo šta govorim na tu temu. Barem sada.”

Vrijeme je pokazalo da su čelnici N/FSBiH napravili grešku kada su Sušiću uručili otkaz.

“Ne znam ko je tu više izgubio – reprezentacija ili ja? To je davno bilo, skoro je i zaboravljeno. U trenerskom svijetu normalno je da dobiješ otkaz u situaciji kada nemaš rezultate kakvi se o tebe očekuju, ali svejedno mislim da su čelnici Saveza tada prebrzo donijeli odluku o mojoj smjeni. Ostalo je bilo još šest utakmica, bilo je šanse da se dođe do baraža, a onda ko zna šta bi bilo”, dodao je Sušić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje