Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Safet Sušić: “Ne strahujem puno, imat ćemo tri napadača koji su dobri, brzi i okretni”

Preuzmite sliku

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić večeras je u Zenici u razgovoru s novinarima otvoreno govorio o trenutnoj situaciju u reprezentaciji BiH pred utakmicu s Izraelom, u koju praktički ulazi bez pola tima od onog što je planirao, a odlazi na teren na kojem domaćini planiraju bodove za plasman na evropsko prvenstvo.

Sušić navodi da njegova ekipa znatno oslabljena putuje u Haifu, ali vjeruje da može sastaviti dobar tim koji će ostvariti povoljan rezultat.

Imali smo dosta problema od početka kvalifikacija. Počelo je s Kolašincem, pa poslije Salihović, Ibišević, Vršajević, Džeko, Sušić. Od šest igrača četvorica je standardnih i normalno da je naša ekipa puno oslabljenja. Ja sam već rekao da i pored svih tih naših problema i nedaća mislim da možemo napraviti ekipu koja će ostvariti dobar rezultat i odigrati dobro u Izraelu. Naši igrači imaju veliko iskustvo u igranju velikih utakmica i nije prvi put da ćemo igrati pred punim stadionom. Mislim da su igrači i navikli i da nam to neće biti problem, nego to za igrače može samo biti dodatni motiv da naprave što bolji rezultat – kazao je Sušić.

O eventualnim novim otkazima zbog povreda ne bi se trebali posebno brinuti, kazao je Sušić, a povreda golmana Asmira Begovića trebalo bi da bude sanirana do utakmice.

Begovićeva povreda je nezgodna, i znao sam za nju još prije dva dana, ali uvjeren sam da će on biti spreman za susret u Izraelu. On će nam se sigurno priključiti sutra, ali neće trenirati vjerovatno dva – tri dana, što se kod golmana neće osjetiti puno – istakao je Sušić.

Izrael se ne smije podcijeniti, oni su trenutno izuzetno spremni i dobro su ušli u kvalifikacije. Otvara im se prilika da osvoje mjesto koje vodi na evropsko prvenstvo i neće biti nimalo lako. I pored svih problema mislim da mi možemo sastaviti dobru ekipu, jer jedna ekipa u kojoj je Begović, Spahić, Pjanić, Lulić, Bešić, nije sigurno loša ekipa. Imaćemo dobre uslove, najvažnije da će biti veoma dobar teren – dodao je selektor.

Iako je bilo najavljeno da će reprezentativci u Zenici u srijedu i četvrtak imati četiri treninga, Sušić će najvjerovatnije odustati od sutrašnjeg prijepodnevnog treninga, a vrijeme će igrači provesti u dogovorima i druženju.

Bila su planirana za sutra dva treninga, ali se plašim da se ne bi nešto opet nepredviđeno desilo, pa ćemo jutarnji trening preskočiti. Svi igrači su spremni, odigrali su dosta utakmica u svojim klubovima i nema razloga da pretjerujemo, da se još nešto nepredviđeno desi. Moramo smanjiti još malo treninge da ne bude nekog jačeg intenziteta, jer kako je krenula ova crna serija nikada se ne zna kako završi – rekao je Sušić.

Ističe da će se morati smanjiti ambicije, jer “da mi je neko prije mjesec dana ponudio bod u Izraelu ne bih pristao, a sada bih razmišljao“. Najvažnije je, kaže Sušić, otići i ne izgubiti utakmicu, “mada mi nismo ekipa koja će se zatvoriti, mi ćemo ugrati otvoreno i tamo“.

Nemamo klasičnih napadača, jer u ovom trenutku nemamo nijednog igrača koji su blizu kvalietata Džeke i Ibiševića. Igrat ćemo malo drugačije, igrat ćemo s igračima koji nisu klasični napadači, ali imat ćemo, sigurno je, tri napadača koji su dobri, koji su brzi, okretni. Tu je Lulić koje neće igrati lijevog beka, igrat će u napadu, ima Višća, Hajrović i Kvržić, sve su to igrači koji često daju gol, i ja ne strahujem puno – optimističan je Sušić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje