Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Safet Sušić: Igrao sam protiv Maradone, ali Messi je Messi

Preuzmite sliku

Spuštena je zavjesa na još jedno Svjetsko prvenstvo. Nakon 2:2 u 90 minuta i 3:3 u 120, u finalnom duelu između Argentine i Francuske došlo je do izvođenja jedanaesteraca u kojima su bolji bili “Gaučosi” te tako po treći put postali svjetski prvaci.

U igri protiv Francuza sve konce je vukao Lionel Messi, njegova je svaka lopta imala nepogrešivu adresu, a slika njegove senzacionalne karijere sada je i kompletirana. Podigavši pehar svjetskog prvaka napokon je izašao iz Maradonine sjene i potvrdio da je najveći i najznačaniji fudbaler svih vremena.

Tog mišljenja je i legendarni Safet Sušić koji je u razgovoru za Reprezentacija.ba  prokomentarisao finale i završeni Mundijal.

– Prvih 60 minuta nije donijelo ništa pretjerano, Argentinci su imali sigurno vodstvo, sve je vodilo ka sigurnoj pobjedi, a onda pravo čudo. Francuzi koji do same završnice gotovo nisu ni postojali izjednače preko Mbappea o kojem je suvišno bilo šta reći. Sjajno finale, siguran sam da su mnogi uživali – kaže na početku Pape te se osvrće na Messija:

– Što se tiče Messija, moj stav bi bio isti i da nije osvojio ovaj naslov. Godinama ga smatram najvećim. Imao sam priliku da preko TV-a gledam Pelea, isto tako Cruyffa, protiv Maradone sam i igrao, ali ovo što Messi radi zadnjih godina je fascinantno.

Gledajući jučerašnje finale, prisjetio se i historijske utakmice Zmajeva sa Argentinom koja je odigrana 2014. na Mundijalu u Brazilu.

– Mi smo u tom trenutku pružili snažan otpor Argentini. Ne treba zaboraviti da je Messi tada bio i bolji, osam godina mlađi. Niko nije očekivao senzaciju i da ćemo ih mi pobijediti. Čak i kada smo brzo primili taj gol, mnogi su vjerovali da će nam dati četiri-pet komada, a mi smo na kraju dobro odigrali.

Poznata je i kultna fotografija sa Marakane na kojoj su u razgovoru upravo Sušić i Messi.

– To je bilo na kraju utakmice, prolazili smo jedan pored drugog. Šta sam mu rekao? Čestitao sam mu samo.

Po njemu je ovo Svjetsko prvenstvo u potpunosti opravdalo očekivanja.

– Bilo je baš dobrih utakmica, organizatori su se potrudili da tereni i stadioni budu fenomenalni, a mogli smo vidjeti i nekoliko iznenaženja. Pa, ko je mogao očekivati da Njemačka neće proći prvi krug ili da će Maroko eliminisati Portugal? To je dobro za fudbal, napravila se ravnoteža, nekada su samo ove velike ekipe dominirale.

Veliki posao je, dodaje, napravila i Hrvatska u Kataru.

– Nakon drugog mjesta u Rusiji, sada, četiri godine kasnije, medalja i u Kataru. Zaista veliki uspjeh. Ljudi često porede Hrvatsku i BiH, to je bilo možda moguće 2014. kada smo imali sjajan tim, ali danas je besmisleno pričati o tome. Dovoljno je samo vidjeti gdje igraju njihovi igrači, poručio je Safet Sušić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje