Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Safet Sušić: Hrvatska može uz favorite za osvajanje Mundijala

Preuzmite sliku

Najbolji fudbaler Bosne i Hercegovine svih vremena i jedna od najvećih legendi na prostoru bivše Jugoslavije Safet Sušić prognozirao je u razgovoru za UNU predstojeće Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Popularni Pape, koji već godinama živi i radi u Francuskoj, rekao je da je veoma teško izabrati jednu ili dvije reprezentacije koje bi mogle da budu prvaci svijeta.

“Već sam rekao da je po meni favorit jedna od ekipa koja je ranije osvajala Svjetsko prvenstvo. Vrlo je teško da se izabere jedna ili dvije, pa u tu grupu ubrajam Španiju, Francusku, Brazil, Argentinu i Njemačku. Od tih pet ekipa verovatno treba tražiti budućeg prvaka”, kaže Pape za UNU.

Sušić se osvrnuo i na komšije, odnosno Hrvatsku, koja je viceprvak svijeta i Srbiju, koju s klupe predvodi Papetov veliki prijatelj i nekadašnji saigrač iz selekcije Jugoslavije Dragan Stojković Piksi.

“Reprezentacije koje mogu da se uključe u grupu favorita su prije svega Hrvatska. Oni su zadržali dosta igrača od prošlog Mundijala i imaju zaista dobru ekipu. Ne treba otpisati ni Belgiju i Nizozemsku. Kada je u pitanju Srbija, pa oni imaju odličnog selektora. Piksi je napravio veliki posao, jer je bio prvi u grupi ispred Portugala, još su ih pobijedili u posljednjoj utakmici u gostima što je velika stvar. Ekipu ne poznajem dobro, osim selektora. Čuo sam za imena, ali nisam imao priliku da ih gledam. Međutim, opet sama činjenica da su završili prvi u grupi ispred Portugala dovoljno govori”, dodaje Sušić.

Ističe da je veliki problem kod Srbije to štu su smešteni u realno najtežoj grupi na Svjetskom prvenstvu.

“Najveći problem Srbije je da prođe u osminu finala. Tu su Brazil, pa Švicarska, koja je u grupi završila ispred Italije. Tu je još Kamerun, ali oni Srbiji verovatno neće praviti probleme. Mislim da će između Srbije i Švicarske biti velika borba za drugo mjesto, jer je Brazil po meni favorit.”

Prokomentarisao je iskusni poznavalac fudbala i zvijezdu Argentine Lionela Mesija, igrača koji je u karijeri osvojio sve osim Svjetskog prvenstva.

“Argentina je tu, ali ne vidim ih da mogu da osvoje prvenstvo. Mesi ove godine igra daleko bolje nego prošle, ali ne treba zaboraviti da je Mesi pred krajem svoje karijere. Moram još da navedem jednu ekipu koja bi mogla da napravi iznenađenje, a to je Danska. Imaju sve, igraju dobro, gledao sam ih, vrlo su disciplinovani, imaju dobre rezultate u poslednje vrijeme, niko na njih ne računa. Sjetićemo se svi 1992. godine kada su bili europski prvaci, a na EURO su otišli ujmesto Jugoslavije. Nemaju zvijezde u timu, a mogu da iznenade.” (Foto: Reprezentacija.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,