Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

SAD, Kanada i Meksiko najavili zajedničku kandidaturu za Svjetsko prvenstvo 2026. godine

Preuzmite sliku

Sjedinjene Američke Države, Kanada i Meksiko najavili su da će uputiti zajedničku kandidaturu za organizaciju Svjetskog prvenstva u fudbalu 2026. godine.

To će biti prvi završni turnir Svjetskog prvenstva na kojem će se broj učesnika povećati sa 32 na 48 reprezentacija. Ukoliko spomenute zemlje dobiju domaćinstvo to bi bilo prvi put u istoriji da se Mundijal igra u tri zemlje.

Prema planu tri fudbalske federacije u SAD-u bi se igralo 60 utakmica, a u Kanadi i Meksiku po deset.

Odluka o tome ko će biti domaćin Mundijala 2026. biće donesena 2020. godine. To je tri godine iza planiranog datuma, a do promjene je došlo zbog optužni za korupciju vezanu za dobijanje domaćinstva SP u Rusiji 2018. i Kataru 2022. godine.

Američki predsjednik Donald Trump tokom predizborne kampanje obećao je da će izgraditi zid na granici sa Meksikom. Međutim, Sunil Gulati, predsjednik FS SAD-a, tvrdi da je ideju o zajedničkoj organizaciji SP sa Meksikom i Kanadom američki predsjednik “podržao“ i da je “ohrabrio“ tri federacije u toj namjeri.

“SAD, Meksiko i Kanada su pojedinačno pokazali izuzetno sposobnost da organizuju događaje svjetske klase. Kada naše nacije dođu zajedno kao jedna, a to bi moglo biti 2026. godine, neupitno je da bi SAD, Meksiko i Kanada iskoristili svoje iskustvo kako bi slavili igru, te bili na usluzi igračima, navijačima i svim učesnicima“, kazao je Gulati.

Meksiko je 1986. godine postao prva zemlja koja je organizovala dva Svjetska prvenstva, jer je prethodno bio domaćin 1970. SAD su bile domaćin Mundijala 1994. godine, dok je Kanada organizovala Svjetsko prvenstvo za žene 2015.

Za organizaciju Mundijala 2026. godine ne mogu se kandidovati evropske i azijske zemlje, jer će se na tim kontinentima održati završni turniri 2018. i 2022. godine. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje