Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusiji prijeti diskvalifikacija sa Eura: Novi sukob ruskih i engleskih navijača u Lilleu (VIDEO)

Preuzmite sliku

Uprkos upozorenju Evropske nogometne federacije da će izbaciti selekciju Rusije sa Evropskog prvenstva u nogometu i novčane kazne zbog ponašanja ruskih navijača, u srijedu je u francuskom gradu Lilleu opet došlo do sukoba između navijača Rusije te Velsa i Engleske.

Navijači su ponovo bacali stolice te ležali na podu ispred kafića u ovom gradu na sjeveru Francuske isti dan kada je UEFA kaznila Rusiju.

Već ranije je postajala bojazan za sigurnost navijača, jer se Engleska sprema za meč protiv Velsa u srijedu u Lensu, dok Rusija igra sa Slovačkom u Lilleu.

Dva grada su udaljena jedan od drugog tridesetak kilometara.


Kako pišu britanski mediji, svjedoci kažu da je grupa Rusa provocirala engleske navijače u kafiću, nakon čega su se počele bacati stolice.

Dva Rusa su privedena u centru grada.

  • huligani-izglredi1
  • Englezi su navodno odgovorili, ali je situacija smirena kada je došla policija.

    Francuska policija u utorak je opkolila 50 ruskih navijača koji su stigli u Lille, prijeteći im da će ih deportirati.

    Međutim, drugi navijači Rusije hvalili su se da je policija uhvatila pogrešnu grupu.

    UEFA je kaznila Nogometni savez Rusije uvjetnom diskvalifikacijom sa Evropskog prvenstva i novčano sa 150.000 eura zbog navijačkih nereda na utakmici s Engleskom u Marseilleu.

    Uvjetna diskvalifikacija znači da će u slučaju ponavljanja incidenata Rusija biti izbačena sa Prvenstva.

    Nasilni neredi u Staroj luci u Marseille, u kojima su učestvovali ruski, engleski i francuski huligani, počeli su u četvrtak i nastavili se u petak, da bi kulminirali u subotu, kada su morale intervenirati snage sigurnosti, koje su koristile dimne bombe i vodene topove.

    U utorak je francuska policija pokrenula antihuligansku operaciju u gradu Mandelieu, blizu Cannesa, nakon što je identificirala 29 ruskih navijača osumnjičenih da su sudjelovali u neredima koji su se događali prije, za vrijeme i poslije utakmice između Rusije i Engleske u Marseilleu.

    Oni se nalaze u prihvatnom centru na francuskoj granici i bit će izbačeni iz zemlje. (Al Jazeera i agencije)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje