Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rusija je ‘srušena’: Hrvatska je na Svjetskom prvenstvu nakon drame na Poljudu!

Preuzmite sliku

Hrvatska nogometna reprezentacija po šesti će put zaigrati na Svjetskom prvenstvu sljedeće godine u Kataru, u odlučujućoj utakmici za prvo mjesto u skupini H “vatreni” su pred više od 30.000 gledatelja u Splitu svladali Rusiju sa 1-0 (0-0).

Pogodak vrijedan odlaska u Katar autogol je ruskog stopera Fjodora Kudrjašova u 81. minuti.

Po uslovima koji su bili na ivici regularnosti, poljudski travnjak čitavim tokom susreta natapala je jaka kiša zbog koje je lopta zastajala u lokvama vode koje su se stvorile, Hrvatska je dominirala i posjedom i prilikama, no ono što nisu uspjeli napraviti napadači Hrvatske, a to je svladati odličnog ruskog golmana Safonova, “uspio” je Kudrjašov nespretnom reakcijom pred sam kraj susreta.

Sosa je uputio jedan od brojnih ubačaja pred ruski gol, lopta je bila previsoka za Kramarića, a iza njegovih leđa natrčao je Kudrjašov te s pet metara pogodio sam donji lijevi ugao nemoćnog Safonova.

Do tog trenutka Hrvatska je uputila čak 19 udaraca prema ruskom golu, pet u okvir gola, dok je Rusija pucala samo jednom, u 74. minuti, a i taj pokušaj otišao je barem dva metra od okvira gola.

Najveće prilike Hrvatska je imala udarcima glavom. Sva tri puta odlično je ubacivao Juranović s desnog boka, no u 9. minuti Kramarić je pucao preblizu Safonovu, u 47. minuti ruski golman je izvrsnom obranom zaustavio pokušaj Pašalića, dok je u 61. minuti Petković iz idealne pozicije praktički dodao loptu Safonovu.

Osim pokušaja glavom, najveću prijetnju za ruski gol činili su udarci s distance Brozovića. Njegov pokušaj u 24. minuti prohujao je manje od pola metra od prečke, dok se u 27. minuti opet istaknuo Safonov.

Hrvatska je tako osvojila prvo mjesto u grupi H sa 23 boda, jednim više od druge Rusije. Naša se reprezentacija tako pridružila Danskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji kao putnik u Katar, dok će Rusija put na SP morati tražiti kroz dodatne kvalifikacije. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje