Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Roman Abramovič tajno finansirao nizozemski fudbalski klub, procurili dokumenti

Preuzmite sliku

Roman Abramovič tajno je finansirao preuzimanje jednog nizozemskog fudbalskog kluba iz prve lige i finansirao ga godinama tokom perioda kada je također bio vlasnik Chelsea, pokazuju dokumenti koji su procurili.

Dvije istrage nizozemskog fudbalskog saveza nisu uspjele da otkriju bilo kakve finansijske veze između Abramoviča i kluba Vitesse Arnhe. I Vitesse i Chelsea više puta su poricali da je Abramovič umiješan u finansiranje holandskog kluba, piše Guardian.

Finansijski podaci izašli su na vidjelo u Romanovim dosijeima, otkrivaju najmanje 117 miliona eura (102,8 miliona funti) u tajnom finansiranju od Abramoviča za preuzimanje Vitessea, prenosi Tuzlanski.ba.

Abramovič je kupio Chelsea 2003. godine nakon što je postao ruski milijarder prodavajući naftu i gas, time je uložio 2 milijarde funti u klub za finansiranje potpisivanja zvijezda svjetske klase. Postigli su neviđeni uspjeh, uključujući dva puta osvajanje Lige prvaka. 

  • U vezi sa Chelsea-jem sumnjalo se i u vrijeme preuzimanja 2010. godine, koje je vodio bivši gruzijski fudbaler Merab Jordania. On je na inauguracionoj konferenciji za novinare opisao Abramoviča kao svog prijatelja i negirao je navode.

    Ipak, 2017. godine Guardian je naveo da su Abramovičevi saradnici iz ureda Chelsea na Stamford Bridgeu bili uključeni u preuzimanje Vitessea. U to vrijeme, predstavnici Chelsea odbili su komentarisanje.

    “Uživamo u bliskom radnom odnosu sa Vitesse Arnhemom, kao i sa drugim klubovima”, izjavili su.

    Pravila UEFE zahtijevaju od klubova koji igraju jedni protiv drugih da budu u nezavisnom vlasništvu i da vode „kako bi se osigurao integritet takmičenja“, te da „nijedno fizičko ili pravno lice ne smije imati kontrolu ili uticaj na više od jednog kluba koji učestvuje u klupskom takmičenju UEFE”.

    Abramovič je prošle godine bio prisiljen prodati Chelsea nakon što je podvrgnut sankcijama nakon ruske invazije na Ukrajinu.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje