Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Robijaši 1988 Zenica: S Fukarama ne postoje nikakvi “bratski” ili slični odnosi

Preuzmite sliku

Nakon što je određen broj elektronskih medija među kojima je i naš portal objavio infromaciju kako navijačka skupina “Robijaši 1988 Zenica” želi dobrodošlicu na stadion Bilino Polje u Zenici Fukarama i Slobodi tokom odigravanja međunarodnih utakmica pozivajući se na objavu FB stranice “ROBIJASI” uslijedio je demant od strane FB stranice ROBIJASI1988.org kojeg u nastavku prenosimo u cjelosti:

Nakon ovosedmičnog “ispada” čitavog niza online portala sa svojim natpisima i pratećim aktivnostima po društvenim mrežama glede tobožnje saradnje i uzajamne podrške navijačkih grupa “Robijaši 1988 Zenica” i “Fukare Tuzla 1987“, smatramo za shodno da demantujemo takve navode i javnost informiramo o zvaničnom stavu naše navijačke grupe. Takve neprofesionalne natpise i tvrdnje i moramo nazivati “ispadima” jer ne predstavljaju stav navijačke grupe “Robijaši 1988 Zenica”, te njegovog vodstva niti mnogobrojnog članstva.

Sve informacije koje nisu objavljene putem zvanične press-službe naše grupe javnost ne treba smatrati relevantnima niti ih smatrati istinitima. Sve relevantne informacije i zvanična komunikacija na društvenim mrežama se odvijaju preko Robijasi1988.org Facebook stranice te zvaničnog Twitter naloga @Robijasi1988.

Smatramo da su mediji koji su plasirali ovakve dezinformacije pokazali visok nivo neprofesionalizma i aljkavosti u publikaciji istih jer nisu bili u stanju ispoštovati jedan od osnovnih postulata novinarske profesije – provjeru izvora. Sve tzv. “stranice Robijaša” koje djeluju online predstavljaju stavove njihovih autora, pojedinaca koji često ne shvataju suštinu našeg navijačkog djelovanja niti naše trenutne borbe.

Nećemo dopustiti da neko koristi neistinite tvrdnje poput navedene za dobrodošlicu od strane „Robijaša“ na osnovu navodnog „bratskog“ odnosa s drugom navijačkom grupom zarad vlastite promocije i prikupljanja „klikova i lajkova“. Naš stav se zna – Čelik se ne bodri „lajkom“ već aktivnom borbom za njegov napredak u svakom pogledu!

Ukoliko FK Sloboda Tuzla dogovori uslove korištenja stadiona na zakonom utvrđen način sa NK Čelik Zenica, to je njihovo pravo i interni odnos u koji ne ulazimo. Međutim, naša navijačka grupa ni na koji način neće podržati bilo koji drugi klub sa tribina našeg stadiona kao “domaći” niti jednu drugu navijačku grupu kao „domaću“, zna se gdje leže naše vjernosti. Kao što nas svakodnevno boli činjenica samonametnutog egzila sa našeg jedinog stadiona zbog kojeg ne posjećujemo domaće utakmice ni našeg Čelika, tako svoju energiju usmjeravamo na gostujuće utakmice našeg kluba i borbu za jedan bolji Čelik gdje se spremamo na nove poteze do konačne pobjede.

Stoga, ovim putem zvanično iskazujemo svoj stav u kojem navijačka grupa “Robijaši 1988 Zenica” neće podržati bilo koji klub ili navijačku grupu ukoliko oni budu koristili infrastrukturne kapacitete našeg kluba. To je bio i ostao naš vječni lokal-patriotski i navijački stav. Sva eventualna podrška bilo kojeg pojedinca na stadionu ili van njega ostaje upravo to – stav pojedinca koji se ne reflektira na nas niti naše navijačke aktivnosti.

Sa navijačkom grupom “Fukare Tuzla 1987” imamo korektne odnose glede obostrane saradnje prilikom realizacije humanitarnih akcija u Zenici i Tuzli koje su podržane vodeći računa o solidarnosti i nekim višim ciljevima, a koji vjerovatno nadilaze i fudbal i navijačku pripadnost. Međutim tu svaka veza i završava, ne postoje nikakvi “bratski” ili slični odnosi i veze sa ovom navijačkom grupom niti bilo kojom drugom grupom u Bosni i Hercegovini i šire. Mi ostajemo čvrsto posvećeni svojoj borbi za bolji klub, a u višedecenijskoj historiji zeničkih navijača nikada nisu postojali “bratski” odnosi i ispoštovat ćemo tradiciju grupe kao i generacije prije nas. Naša Zenica je grad samo jednog kluba i samo jedne navijačke grupe, jer uvijek smo zenički do kosti i takvi i ostajemo!

I kad nismo na jugu, branimo ga od svih kao i svoj Čelik! On ostaje do daljnjeg prazan kao i kutija finti iz kojeg politički nametnuto kvazi-rukovodstvo Čelika u raspadu pokušava održati posljednju liniju odbrane zarad svojih ličnih interesa i interesa svojih nalogodavaca iz političkog vrha Zenice.

Naš interes je bio i ostao samo Čelik, a ovo samo naš grad! Depolitizacija i reforma Čelika do vraćanja istog u ruke Zeničana – novi sistem, novi statut! Jedan član – jedan glas!

Nema predaje, borba do pobjede! Za Čelik i Zenicu!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje