Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Robert Prosinečki: Mkhitaryan iz Armenije svakome može napraviti probleme

Preuzmite sliku

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, Robert Prosinečki (50), u ponedjeljak (11. mart) će objaviti spisak igrača za predstojeće utakmice kvalifikacija za EP protiv Armenije (23. mart) i Grčke (26. mart).

U odnosu na prethodne duele sa Austrijom i Španijom, bit će nekoliko promjena. Sead Kolašinac se vraća u tim, a pozive su dobili i Darko Todorović, Stjepan Lončar, te Elvir Koljić.

Prosinečki je rekao kako je najbitnije da nas zaobiđu povrede, a nada se i kako će se Ermin Bičakčić uspjeti oporaviti.

“Znamo da ima povredu, ali se nadamo da će se oporaviti. Do 23. marta ima još jako dosta vremena”, poručuje Prosinečki.

Njegove misli potpuno su fokusirane na prvi meč sa Armencima, za koje kaže kako nam mogu napraviti probleme.

“Nogomet zbog toga jeste zanimljiv, jer svako svakoga može iznenaditi. Igrač poput Henrikha Mkhitaryana svakome može napraviti problem. Dobro ćemo se spremiti za tu utakmicu. Mislim da je to vrlo bitna i važna utakmica, prvenstveno zato što je prva. Osim toga, igramo kući i sigurno da tu razmišljamo o pobjedi. Naravno da neće biti lako, ali nema opuštanja. Treba gledati samo utakmicu po utakmicu. Važno je krenuti dobro, poslije ćemo razmišljati dalje o Grčkoj”.

  • Prosinečki ističe kako utakmica sa Grčkom neće biti mnogo drugačija od one sa Armenijom, barem kada je riječ o pristupu.

    “Neće se puno razlikovati te dvije utakmice. Važno je prvenstveno da budemo svi zdravi, da igrači budu motivirani, a nema razloga da ne budu. Grci su po nekoj tradiciji nezgodan protivnik Bosni i Hercegovini. Mi znamo da oni imaju kvalitetu, jednu jako dobru odbranu, igraju takav nogomet kakav igraju sa dosta provokacija, tako da sigurno neće biti nimalo lako. Bitna je ipak svaka utakmica. Tu neće odlučivati samo te dvije utakmice. Kvalifikacije su duge i dosta je toga u igri. Znamo da je tu još Italija, pa i Finska koja može iznenaditi svakoga, tako da će to biti jedna jako zanimljiva grupa. Ja mislim da smo mi dobri, da sad imamo jednu dobru atmosferu. Ponavljam da je važno da nam igrači budu zdravi, jer do tih priprema imaju još dvije, neki čak i tri utakmice”.

    Prosinečkog je iznenadila eliminacija njegovog bivšeg kluba Real Madrida iz Lige šampiona, ali ne i prolaz Manchester Uniteda.

    “Svi znamo da je Real Madrid u jednoj laganoj krizi, koliko god to oni htjeli priznati ili ne. Iznenađenje jeste, pobijediti Reala u Madridu i deklasirati ga nije nimalo jednostavno. Što se tiče Manchestera Uniteda, veliki klub je pobijedio. Manchester United je tradicija, nebitno kakve igrače ima, odigrali su fenomenalno i uz malo sreće, bez čega ne ide, prošli među osam najboljih ekipa”.

    I dok je Edin Džeko sa Romom završio takmičenje, Miralem Pjanić i Juventus još uvijek imaju šanse da prođu dalje, smatra Prosinečki.

    “Juventus je u teškoj poziciji, ali kod njih je sve moguće još uvijek. Igraju tamo na svom terenu, nikad ne znaš. Kada imaš kvalitetu tu se uvijek može nešto desiti. Atletico Madrid jeste neki lagani favorit u ovom trenutku, jer su takva ekipa sa Simeoneom koji igra jedan sasvim drugačiji nogomet sa puno borbe, trke, pritiska i odbranom koja odrađuje to fenomenalno. Sve u svemu, Juventusu neće biti nimalo lako”, kaže za kraj Prosinečki.

    Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba – Reprezentacija.ba

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje