Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rezime jeseni u fudbalskoj Premijer ligi BiH: Na lošim stadionima 312 profesionalaca i 254 gola

Preuzmite sliku

U juče okončanom jesenjem dijelu fudbalske Premijer lige Bosne i Hercegovine ukupno odigrano je 108 utakmica u kojima su postignuta 254 gola ili u prosjeku 2,35 po meču.

Lider na tabeli Zrinjski najefikasnija je ekipa poslije 18 odigranih kola sa 33 postignuta gola. Fudbaleri Čelika iz Zenica najmanje su se upisivali u strijelce, svega 11 puta.

– Wagner najstariji, 80 stranaca –

Najmanje golova primilo je Sarajevo (13), dok su najviše puta loptu iz gola vadili golmani “fenjeraša” Olimpica, čak u 42 navrata. Olimpic ima i najgoru gol razliku “minus 27“, a Zrinjski najpozitivniju “plus 18“.

U tekućoj sezoni 2016/2017. godine u 12 premijerligaških klubova ukupno registrovano je 312 profesionalnih igrača, od čega njih 80 (i) sa stranim pasošima. Konkretno, 25,6 posto igrača u Premijer ligi činili su stranci. Najmanje, samo dvojica stranaca brane boje Čelika. Zrinjski u kadru ima čak 15 igrača koji posjeduju pasoše drugih zemalja ili uz BiH i pasoše drugih zemalja.

  • Ukupna prosječna starost fudbalera koje smo gledali na većinom infrastrukturno lošim bh. stadionima ove jeseni je 25,4 godina.

    Posljednjeplasirani Olimpic ima najmlađu ekipu sa prosjekom starosti fudbalera 24,2 godine, Široki Brijeg sa prosjekom starosti igrača od 28,1 godine ima najstariji tim u Premijer ligi ove sezone. Brazilac Wagner Lago (38), golgeter Širokobriježana, je najstariji fudbaler lige.

    Svih 312 registrovanih profesionalnih fudblera u Premijer ligi BiH ukupne je tržišne vrijednosti 67,58 miliona eura. Najskuplji tim jeseni imalo je Sarajevo čija je vrijednost igrača procijenjena na 11,05 miliona eura. Vitez ima najskromniji sastav procjenjen na 2,38 miliona eura.

    Prema podacima specijalizirane stranice za tržišne vrijednosti igrača, njemačkog Transfermarkta Haris Duljević (Sarajevo) je najskuplji igrač Premijer lige sa cijenom od 1,6 miliona eura.

    – Tri (realna) kandidata za titulu prvaka –

    Državno fudbalsko prvenstvo BiH bit će nastavljeno posljednjeg vikenda u februaru naredne godine, a na zimsku pauzu Zrinjski (38) otišao je sa četiri boda prednosti u odnosu na Sarajevo i šest na Željezničar. Upravo ove tri ekipa mnogi fudbalski stručnjaci vide kao jedine realne kandidate za titulu prvaka u preostala četiri kola prvog dijela šampionata, te 10 kola Lige za prvaka.

    Krupa i Radnik iz Bijeljine sa po 30 bodova svojevrstan su hit jeseni, pogotovo novajlija u ligi iz Krupe na Vrbasu. Sloboda je na šestom mjestu, granici plasmana u Ligu za prvaka za 29 osvojenih bodova.

  • Tri boda za Slobodom zaostaje Široki Brijeg sa nadom da se jedno od najvećih razočarenja u dosadašnjem toku prvenstvene trke, ipak, može uplesti u borbu za plasman u Evropu, ukoliko u preostala četiri kola prvog dijela šampionata pretekne Slobodu.

    Mladost iz Doboja kod Kaknja može biti zadovoljna sa 22 osvojena boda i određenih garancija da bi bez turbulencija trebala ući u nastavak sezone, gdje ne bi trebala imati problema oko opstanka u Premijer ligi. Isto se može reži i za Vitez koji je sakupio 20 bodova. Metalleghe iz Jajca je pobjedom u subotu nad Olimpicom umakao Čeliku i timu sa Otoke na šest bodova, ali po svemu sudeći do posljednjeg kola Lige za opstanak ova tri kluba trebala bi se boriti za očuvanje premijeligaškog statusa.

    – Zrinjski najbolji domaćin, Radnik najuspješniji gost –

    I kada se podvuče crta ispod 18. kola Zrinjski je bio najbolji domaćih. U devet utakmica u Mostaru izabranici trenera Vinka Marinovića pobijedili su u sedam, te po jednom igrali neriješeno i izgubili uz gol razliku – 17:8 i osvojena 22 boda. Na tabeli domaćina slijede Sarajevo i Sloboda sa 20 bodova. Najgori na svom terenu bio je Čelik. Zeničanici su pred svojom ove sezone malobrojnom publikom osvojili samo pet bodova, sa poraznom gol razlikom 7:12.

    Na gostujućoj tabeli prvi je Radnik. Bijeljinci su u devet susreta “na strani” čak pet puta pobijedili. Dva puta su se kući vraćali sa osvojenim bodom, a samo dva puta su poraženi (gol razlika 14:8, bodova 17). Zrinjski je sakupio 16 bodova u gostima, Željezničar 15… Najgori gost poslije 18. kola je Olimpic sa dva boda, sedam poraza i dva remija – gol razlika 4:20.

    Fudbalsku jesen u BiH obilježio je i Sulejman Krpić (Sloboda), prvi strijelac lige sa 11 golova. Za vratom su mu Ivan Lendrić (Željezničar) 10 pogodaka, Mersudin Ahmetović (Sarajevo) 10, Elvir Koljić (Krupa), Jasmin Mešanović (Zrinjski), Wagner (Široki Brijeg) i Marko Obradović (Radnik) sa po osam. (Anadolija)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje